Skocz do zawartości
  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

szerszeń

Komputer z Windows 10 i GTX 760 oraz AMD FX9590 zawiesza się

Promowane odpowiedzi

Cześć,

Mam problem z komputerem, który bez dania racji zawiesza się na nawet na najprostszych czynnościach, niezależnie czy jest odpalona tylko przeglądarka, czy jakaś gra, potrafi się zawiesić nawet zaraz po starcie.
Co ciekawe, są dni, że zawiesi się tylko raz, są też takie dni, że zawiesi się kilka razy albo w ogóle.

System wiele razy stawiany na nowo, dyski formatowane. Aktualizacje są, sterowniki najnowsze jakie znalazłem.

Osobiście obstawiam winę procesora, na razie nie planuję jego wymiany.

Ogólnie jestem ciekaw, czy jest może jakiś program, który rejestrowałby co dzieje się na komputerze, w systemie itp. zaraz przed takim freezem? Dziennik Zdarzeń nie ujawnia problemu.


Sprzęt:
System: Windows 10 64bit 1709
Procesor: AMD FX9590 (skręcony do 4,5)
Grafika: GTX760 4GB
Mobo: GA-990FXA-UD3 R5
Zasilacz: Aerocool strike-x 600w



Liczę na pomoc! :)


P.S.
Darujcie komentarze o procesorze.



 

Edytowane przez Kargho

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Mendelson. napisał:

"System wiele razy stawiany na nowo, dyski formatowane." Jaki system, dość kluczowa informacja, nie uważasz? 


Windows 10 64bit 1709. Po prostu zapomniałem, nie zdarzyło Ci się?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zrzuć taktowanie proca do podstawy i zobacz czy bedzie wywalać.

  • Lubię to! 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź dyski, może bad sectory wysypał.

  • Lubię to! 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Kargho napisał:


Windows 10 64bit 1709. Po prostu zapomniałem, nie zdarzyło Ci się?

Nie ironizuj. Z ciekawości u siebie robiłem mały sprawdzian, problem był ten sam. No i przeinstalowałem na nowo na Siódemkę i problem zawieszania się zniknął. Potem wgrałem ponownie Dziesiątkę i faktycznie, na starym buildzie problemu nie było, jednak idąc dalej w aktualizacje (jedna się wymusiła) problem nawrócił. Teraz mam kompilację 16299 i też potrafi przyciąć sporadycznie się w losowym momencie. Proces nic nie ma do rzeczy, ja obstawiam osobiście, że to wina aktualizacja Windows'a co rusz po updatecie pojawiają się tematy, że Microsoft znowu "utopił" coś z kolejną aktualizacją. Więc od jakiego czasu pojawiają Ci tę za zawieszenia, po aktualizacjach (o ile je robiłeś?) nasiliły się czy wręcz przeciwnie?

  • Lubię to! 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, FrageN napisał:

Zrzuć taktowanie proca do podstawy i zobacz czy bedzie wywalać.


Podstawowe taktowanie według producenta to 4,7GHz - Ja już i tak skręciłem do 4,5GHz i wyłączyłem tryb turbo (5,0GHz).
Skręciłem go właśnie dlatego, że przy standardowych ustawieniach (4,7 i turbo) wywalał się co trochę... :/

Prime95 coś pomoże? Kiedyś robiłem nim testy, niestety gdzieś zapodziałem tabelkę z wynikami...


 

3 minuty temu, Mendelson. napisał:

Więc od jakiego czasu pojawiają Ci tę za zawieszenia, po aktualizacjach (o ile je robiłeś?) nasiliły się czy wręcz przeciwnie?


Na Windows 7 też tak było niestety.


 

4 minuty temu, damson napisał:

Sprawdź dyski, może bad sectory wysypał.


Zaraz posprawdzam i dam znać.

 

Edytowane przez Kargho

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Kargho napisał:


Podstawowe taktowanie według producenta to 4,7GHz - Ja już i tak skręciłem do 4,5GHz i wyłączyłem tryb turbo (5,0GHz).
Skręciłem go właśnie dlatego, że przy standardowych ustawieniach (4,7 i turbo) wywalał się co trochę... :/

Prime95 coś pomoże? Kiedyś robiłem nim testy, niestety gdzieś zapodziałem tabelkę z wynikami...


 


Na Windows 7 też tak było niestety.


 


Zaraz posprawdzam i dam znać.

 

To może być dysk.

Do głowy mi przychodzą wszelakie napięcia na procesorze, wszystko tam gra?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Mendelson. napisał:

To może być dysk.

Do głowy mi przychodzą wszelakie napięcia na procesorze, wszystko tam gra?


Jak mogę to sprawdzić bez "zewnętrznego" sprzętu? Osobiście napięciami nigdy się nie bawiłem także w tym temacie się nie znam.


Chyba że zainstalować system na drugim dysku? Mam 2 - 1 SSD (ADATA SU700) i 2 HDD (Seagate ST1000DX001-1CM1).

 

@damson bad sektorów niby nie ma.

Przechwytywanie.PNG.eb15d0b11df2e5c826b9b86cb151773b.PNG

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Kargho napisał:


Jak mogę to sprawdzić bez "zewnętrznego" sprzętu? Osobiście napięciami nigdy się nie bawiłem także w tym temacie się nie znam.

Sugeruje się miernik, to dość groszowy zakup.

Jeżeli masz na myśli jakiś program to HWMonitor volty Ci pokaże. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze drugi screen:

Przechwytywanie.PNG.238bb213afbeb01e88b8ec5018243d32.PNG


 

@Mendelson. prosze screeny:
 

3.PNG 4.PNG

Nawet nie chodzi o to, że trzeba kupić, bardziej o to że nie mam tego teraz pod ręką i za bardzo się na tym nie znam ;/
 

Edytowane przez Kargho

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Kargho napisał:


Jeszcze drugi screen

Przechwytywanie.PNG.238bb213afbeb01e88b8ec5018243d32.PNG

@Mendelson. prosze screeny:

 

3.PNG

4.PNG

Dysk ok, jak sam widzisz. Wielkich niebezpieczeństw nie niesie.

Pobierz program bez wersji Pro. Podstawę. Trail Ci nie jest potrzebny i zapuść screeny jeszcze raz. (w podstawie jest parę informacji ważnych, które tutaj są oznaczone Trialem xD)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jaka wersja biosa? Z ramem wszystko okej? Odinstaluj wszystkie sterowniki, jeśli dalej tak będzie to obstawiam procesor, do ilu stopni dochodzi przed zawieszeniem się? Miałem taki sam problem i była to wina sterowników, odinstalowałem i sprzedałem tak xd

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Kiro667 napisał:

Jaka wersja biosa? Z ramem wszystko okej? Odinstaluj wszystkie sterowniki, jeśli dalej tak będzie to obstawiam procesor, do ilu stopni dochodzi przed zawieszeniem się? Miałem taki sam problem i była to wina sterowników, odinstalowałem i sprzedałem tak xd


Tutaj jest strona mojego MOBO:  GA-990FXA-UD3 R5 (rev. 1.0) | Motherboard - GIGABYTE Global  
BIOS jest wersja F1 - nie pozwala zaktualizować do F2 bo nie wstaje w ogóle - nie wiem czemu...

RAM testowałem dostępnymi programami - nie wykazało błędów. Sprawdzałem go też tym systemowym memtest i memtest 86+ - niby OK.
Procesor różnie, max doszło do 70 stopni, potem wyłącza się komputer (jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem).

Spróbuję odinstalować ale osobiście wątpię, że to pomoże. Też wydaje mi się, że niestety to procesor "syfi". W środę lub czwartek będzie u mnie serwisant, mam nadzieję, że coś zdziała...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Kargho napisał:

Spróbuję odinstalować ale osobiście wątpię, że to pomoże. Też wydaje mi się, że niestety to procesor "syfi". W środę lub czwartek będzie u mnie serwisant, mam nadzieję, że coś zdziała...

Spróbuj sterowniki odinstalować, ale raczej wina procesora, nie wszędzie będzie to samo ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@Kiro667 sprawdziłem jeszcze raz BIOS - jednak jest F2 wersja, czyli najnowsza dostępna, aż 2015 rok :P


Okej, odinstaluję i dam znać wieczorem albo już jutro.
 

Edytowane przez Kargho
  • Lubię to! 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Utwórz konto

Utwórz konto. To darmowe i bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×