Skocz do zawartości
  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

Strajker

Po formacie karta dzwiękowa Asus Xonar DS przestała działać Windows 8.1

Promowane odpowiedzi

Witam,

 

Posiadam kartę dźwiękowa Asus Xonar DS, niestety po formacie komputera przestała ona działać.

Sprawdzałem na dwóch różnych słuchawkach i głośnikach niestety nic to nie daje.

Posiadam Windows 8.1 a sterowników pobierałem sporo, nawet z oryginalnej płyty asusa.

Teoretycznie karta dźwiękowa działa, bo przy gniazdach z tyłu świeci się dioda.

Normalnie gdy wepnę słuchawki do płyty głównej to z zintegrowanej karty dźwięk normalnie działa.

Co ciekawe oprócz braku dźwięku są bardzo dziwne objawy np. żaden film na YT nie działa:

 

e46132197b8809f2.png.b0268b3dba9151e23d0

 

Podczas włączania muzyki np. na Windows Media Player, piosenki w ogóle się nie odtwarzają (zatrzymuje się w miejscu):

Moje ustawienia odtwarzania:

 

1f9ab5cd048ce02egen.png.4fe500a8d2fab6a8

 

Liczę na pomoc :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Kamcio. napisał:

Windowsa instalowałeś oryginalnego?

Tak, przed formatem miałem tego samego windowsa.

Edytowane przez Strajker

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Można powiedzieć, że ja miałem podobnie tylko u mnie jest mowa o karcie graficznej. Przed zainstalowaniem windowsa wszystko było elegancko, gdy przeinstalowałem windowsa to wystąpił u mnie denerwujący problem.. Mianowicie to jak ustawiałem rozdzielczość na odpowiednią jaką zawsze posiadałem to zaniknął obraz w monitorze z informacją, że nie jest to obsługiwane czy coś. Wgrywałem od nowa sterowniki jakie tylko się da i tak dalej nie mogę, większość osób mówiło i pisało, iż prawdopodobnie system windows mógł się źle zainstalować. Nie było przypadkiem żadnych informacji o brak kodeku jakiegoś czy coś? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie to wina sterownika więc albo spróbuj wgrać od nowa stery ew. nowsze z strony asusa albo przeinstaluj windowsa. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, byfysz napisał:

Dla mnie to wina sterownika więc albo spróbuj wgrać od nowa stery ew. nowsze z strony asusa albo przeinstaluj windowsa. 

Pobierałem sterowniki z wielu stron (oficjalna strona, instalki, dobreprogramy itd.) niestety nic nie pomaga.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Masz zainstlowane asio4all? tez mialem cos takiego i dlugo sie meczylem, az sie jorgnąłem że to tego wina

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, macieg napisał:

Masz zainstlowane asio4all? tez mialem cos takiego i dlugo sie meczylem, az sie jorgnąłem że to tego wina

Nie mam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze poszukaj oryginalnego sterownika z firmy "karty dźwiękowej" i pobierz z oryginalnej strony. Po drugie sprawdź czy nie będzie działać dźwięk jak przypniesz do przedniego wejścia słuchawki :). Po trzecie sprawdź czy wszystko masz popodgłaśniane. Po czwarte jak masz na screenie, wejdź w konfigurację "wejścia cyfrowego, oraz głośników" i sprawdź czy wszystko masz dobrze poustawiane. Daj znać jak zadziała :D.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Savantox napisał:

Po pierwsze poszukaj oryginalnego sterownika z firmy "karty dźwiękowej" i pobierz z oryginalnej strony. Po drugie sprawdź czy nie będzie działać dźwięk jak przypniesz do przedniego wejścia słuchawki :). Po trzecie sprawdź czy wszystko masz popodgłaśniane. Po czwarte jak masz na screenie, wejdź w konfigurację "wejścia cyfrowego, oraz głośników" i sprawdź czy wszystko masz dobrze poustawiane. Daj znać jak zadziała :D.

1) Wyraźnie napisałem, że pobierałem multum sterowników w tym z oryginalnej płyty asusa.

2) Wejścia przednie są od płyty głównej, więc to mnie nie interesuje.

3) :oklasky:

4) :oklasky:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Utwórz konto

Utwórz konto. To darmowe i bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


  • Podobna zawartość

    • Przez Dusterek
      Cześć. Od roku PC chodził na kręceniu przez Al Suite (4.5 GHz i ram na 2333MHz).   Jakoś tydzień temu komp zaczął się wieszać w różnych momentach.   specyfikacja: - i7 4820k, - Asus P9X79 Pro, - 4x4 GB Kingston HyperX ddr3 2400, - GeForce GTX 780 - chłodzenie CPU Scythe SAMURAI ZZ,
      Czasami podczas sporego obciążenia a nawet jak oglądałem film a w tle nie działało nic. Mocno się zaniepokoiłem, przywróciłem w Biosie ustawienia na domyślne, potestowałem kilka dni.
      Nic więcej takiego się nie działo. Bardzo mocno odczułem spadek wydajności, szczególnie w grach. Więc postanowiłem go znów podkręcić tylko teraz przez Bios.   Ustawiłem OC na manual, 4.5GHz i napięcie na 1.3V. Przetestowałem, wszystko ok. Temperatury dość niskie bez obciążenia jakieś 30-40, podczas mocnego użycia max 70.
      Chciałem dołożyć do tego jeszcze ram na 2333 tak jak chodziło wcześniej i tutaj zaczęły się problemy. Na częstotliwości 2333 komp w ogóle nie wystartował.
      Testując różne, dopiero na ustawieniu 1800 się podniósł, ale zaczął wieszać podczas pracy. W między czasie wymieniłem zasilacz na nowy, nic to nie dało.
      Teraz system pracuje na 4.5 GHz i automatycznej częstotliwości ramu w biosie. Sprawdziłem ramy MemTest86, brak błędów. Na koniec jeszcze raz podkręciłem przez Al Suit, ale PC dalej się wieszał w różnych momentach.
      Pytanie, co jest nie tak, zasilacz i ram raczej odpada, coś z płytą? Nie mam pojęcia. Proszę o jakieś wskazówki jak to sprawdzić, co zrobić, dlaczego po podkręceniu ramów PC się wiesza.
    • Przez Tomasz
      Potrzebuję dobrej a zarazem niedrogiej podkładki chłodzącej do ASUS VivoBook E502NA o przekątnej 15,6 cala.
       
      Tak aby wygodnie korzystało się z laptopa na podkładce.
       
      Laptop za bardzo się "gotuje", gdy jest gorąco na świeżym powietrzu. Zimą nie ma z tym problemu.
       
      Interesuję mnie zakup w sklepie stacjonarnym.
       
      Prosiłbym o konkretne propozycje.
      Dziękuję i pozdrawiam.
×