Skocz do zawartości

Dusterek

Pecetowicz
  • Posty

    1
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Czas online

    4m 9s

Reputacja

0 Neutralna

Obserwuje 0 użytkowników

Dusterek nikogo nie obserwuje.

O Dusterek

  • Tytuł
    Nowy

Dodatkowe informacje

  • Lokalizacja
    Horsham
  • Płeć
    Mężczyzna
  1. Cześć. Od roku PC chodził na kręceniu przez Al Suite (4.5 GHz i ram na 2333MHz). Jakoś tydzień temu komp zaczął się wieszać w różnych momentach. specyfikacja: - i7 4820k, - Asus P9X79 Pro, - 4x4 GB Kingston HyperX ddr3 2400, - GeForce GTX 780 - chłodzenie CPU Scythe SAMURAI ZZ, Czasami podczas sporego obciążenia a nawet jak oglądałem film a w tle nie działało nic. Mocno się zaniepokoiłem, przywróciłem w Biosie ustawienia na domyślne, potestowałem kilka dni. Nic więcej takiego się nie działo. Bardzo mocno odczułem spadek wydajności, szczególnie w grach. Więc postanowiłem go znów podkręcić tylko teraz przez Bios. Ustawiłem OC na manual, 4.5GHz i napięcie na 1.3V. Przetestowałem, wszystko ok. Temperatury dość niskie bez obciążenia jakieś 30-40, podczas mocnego użycia max 70. Chciałem dołożyć do tego jeszcze ram na 2333 tak jak chodziło wcześniej i tutaj zaczęły się problemy. Na częstotliwości 2333 komp w ogóle nie wystartował. Testując różne, dopiero na ustawieniu 1800 się podniósł, ale zaczął wieszać podczas pracy. W między czasie wymieniłem zasilacz na nowy, nic to nie dało. Teraz system pracuje na 4.5 GHz i automatycznej częstotliwości ramu w biosie. Sprawdziłem ramy MemTest86, brak błędów. Na koniec jeszcze raz podkręciłem przez Al Suit, ale PC dalej się wieszał w różnych momentach. Pytanie, co jest nie tak, zasilacz i ram raczej odpada, coś z płytą? Nie mam pojęcia. Proszę o jakieś wskazówki jak to sprawdzić, co zrobić, dlaczego po podkręceniu ramów PC się wiesza.
×