SeNioR 24 Października 2020 24 Października 2020 Wstęp do pierwszej części kursu PHP. Autorem kursu jestem ja (SeNioR). Przy pisaniu kursu posiłkowałem się stronami takimi jak miroslawzelent.pl. Co to jest PHP? PHP to język skryptowy serwera i potężne narzędzie do tworzenia dynamicznych i interaktywnych stron internetowych. PHP jest akronimem dla "PHP: Hypertext Preprocessor", PHP jest powszechnie używanym, skryptowym językiem open source, Skrypty PHP są wykonywane na serwerze, PHP jest bezpłatne do pobrania i używania. 1.1 Składnia Skrypty PHP mogą być dodawane w dowolnych miejscach w dokumencie. Skrypty rozpoczynamy od znacznika <?php i kończą się znacznikiem ?> . Na przykład: <?php // W tym miejscu kod PHP ?> Domyślnym rozszerzeniem pliku, który zawiera kod PHP to .php. Plik .php najczęściej posiada w sobie znaczniki HTML oraz kilka skryptów napisanych w języku PHP. Poniżej znajduje się przykład pliku PHP, który zawiera skrypt PHP z wykorzystaniem wbudowanej funkcji echo, która wyświetla tekst "Język PHP": <!DOCTYPE html> <html> <body> <h1>Pierwszy kod PHP</h1> <?php echo "Język PHP"; ?> </body> </html> Zwróć uwagę, że skrypt PHP kończy się średnikiem (;). 1.1.1 Komentarze Komentarz w kodzie PHP to linia, która nie będzie interpretowana / wykonywana jako część programu. Jego jedynym celem jest udzielenie informacji dla kogoś, kto patrzy w kod. Komentarze są wykorzystywane do: informacja dla innych programistów (osób uczących się), Przypomnij sobie, co zrobiłeś - większość programistów doświadczyła powrotu do własnej pracy po roku lub dwóch latach i musiała ponownie dowiedzieć się, co zrobili. Komentarze mogą przypomnieć Ci, co myślałeś, gdy pisałeś kod. PHP wspiera różnego rodzaju typy komentarzy: <!DOCTYPE html> <html> <body> <?php // Komentarz w pojedynczej linii # Inny typ komentarza w jednej linii /* Komentarz na wiele linii */ // Komentarzy można również używać wewnątrz kodu $x = 5 /* + 15 */ + 5; echo $x; ?> </body> </html> 1.1.2 Wielkość znaków W PHP wszystkie słowa kluczowe (np. if, else, while, echo itd.), Klasy, funkcje i funkcje zdefiniowane przez użytkownika NIE są rozróżnialne (case sensitivity - charakteryzującej się rozróżnianiem semantyki liter małych i wielkich). W poniższym przykładzie wszystkie trzy polecenia echo są poprawne: <!DOCTYPE html> <html> <body> <?php ECHO "Cześć!<br>"; echo "Witam !<br>"; EcHo "Dzień dobry !<br>"; ?> </body> </html> Jednak, wszystkie nazwy zmiennych są rozróżniane. W poniższym przykładzie tylko pierwsze wyrażenie wyświetli wartość zmiennej koloru (to dlatego, że $color, $COLOR i $coLOR są traktowane jako trzy różne zmienne): <!DOCTYPE html> <html> <body> <?php $color = "czerwonego"; echo "Moje auto jest koloru " . $color . "<br >"; echo "Mój dom jest koloru " . $COLOR . "<br >"; echo "Moja łódka jest koloru " . $coLOR . "<br >"; ?> </body> </html> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kontynuuj dyskusję
Dołącz do Pecetowicza, aby kontynuować dyskusję w tym wątku.