Skocz do zawartości
PL
Szukaj na Pecetowiczu
  • Utwórz konto

10 letni komputer. Czas na zmiany i modernizację.

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem kilkuletniego komputera, który w zupełności mi wystarcza. Aktualna konfiguracja to:

• Core i7-860
  • 16 GB DDR3
  • 1x250GB SSD + 2x640GB HDD
  • GTX 560 Ti 1GB

Niestety zaczyna się psuć (płyta/RAM oraz HDD) więc zamiast reanimować planuję wymianę.

Zastosowanie komputera:

• Głównie niewymagająca praca „biurowa” i przeglądanie Internetu (w tym Youtube na FHD na drugim monitorze)
  • Czasami gry, ale bez nacisku na super detale. Gatunkowo to głównie RTS (Starcraft 2, Anno) i RPG (Wiedźmin 3, Diablo 3) czy WoT.
  • Sporadycznie wirtualizacja do testów aplikacji czy konfiguracji serwerów

Priorytetem przy wyborze podzespołów jest dla mnie długa żywotność i bezawaryjność, a nie bicie rekordów w wysokości OC, ilości FPS czy natężeniu oświetlenia RGB.

Planowana konfiguracja to

CPU - Intel i5-9400F

• Zmiana obecnych 4/8 (rdzeni/wątków) na 6/6 powinna być akceptowalna. I tak CPU będzie szybszy niż obecny (link)
  • Nie planuję go podkręcać.
  • Nie widzę uzasadnienia w dopłacie, żeby mieć i5 ze zintegrowaną grafiką czy więcej wątków z wcześniejszym i7-8700.

Płyta główna - ASUS TUF Z390-PLUS GAMING WI-FI

• Ma 2 złącza M.2 PCIe x4.
  • Podobno ma trwalsze podzespoły i zabezpieczenia antyprzepięciowe
  • Wizualnie mi odpowiada.

RAM - Team Group Delta, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL16 (TF3D416G3000HC16CDC01

• Kompatybilne z płytą główną (link)
  • Wizualnie mi odpowiadają.

GPU - MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB

• Szukam karty z obsługą 4 wyświetlaczy i co najmniej 2xDP. To jedna z najtańszych.
  • Do nowych gier wystarczy na kilka lat (w grze wolę fabułę niż super grafikę)
  • Jeśli zachce mi się robić większe WC to i tak pewnie zmienię na GTX 1080 żeby z niewielką stratą (wywalenie RX570) i kosztem (zakup używki 1080) nie mieć problemów z dostępnością bloków wodnych
  • Wiem, że to staroć, ale i tak jest szybsza od obecnej (link)

Dysk – SSD ADATA XPG SX8200 PRO 1TB PCIe x4 NVMe

• Wydajność PCIe x4 za cenę dysku SATA.
  • Niecałe 1 TB wystarczy mi na wszystko z nadmiarem. W razie potrzeby dokupię magazyn na SATA lub rozszerzę NAS’a.
  • W razie słabej wydajności przy wirtualizacji (dane na dysku systemowym) dorzucę Intel DC P4510 na drugie złącze M.2.

Zasilacz - SeaSonic PRIME Platinum 650W

• Prawie x2 mocniejszy niż być powinien, ponieważ PSU najlepszą sprawność ma w okolicach 50% obciążenia.
  • Platinum bo przy średnim czasie pracy PC na dzień i tak się zwróci w okresie gwarancji.
  • Fanboy marki Seasonic

Chłodzenie - Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB

• Wizualnie mniejsze niż obecnie używana Noctua NH-D14
  • Powinno wystarczyć, jeśli będę potrzebował mocniejszego procesora.
  • Delikatne RGB, które nie oświetla całego pokoju w nocy. Współpracuje z Asus Aura Sync (mniej śmieciowych aplikacji na komputerze).

Obudowa – Fractal Design Define R6C TG

• Umożliwia montaż napędu DVD/BR
  • Odpowiadający mi system okablowania czy reorganizacji obudowy
  • W razie zabawy z WC powinna pomieścić cały zestaw
  • Wizualnie jest ok

Pytania.

1. CPU. Czy istnieje odpowiednik nVidia Optimus dla desktopów? Cel: dynamiczne przełączanie się między iGPU a GPU w zależności od zapotrzebowania aplikacji. Uzasadniłoby to sens dopłaty do CPU z iGPU.
  2. Płyta główna. Czy poza niższą ceną są jakieś merytoryczne argumenty za zmianą na MSI MAG Z390 TOMAHAWK lub MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC? Szczególnie interesuje mnie jakość wykonania i trwałość, bo specyfikacje już porównałem.
  3. GPU. Czy ta karta ma znaczące wady (np. głośność silnika odrzutowego) uzasadniające jej wymianę na inna?
  4. Chłodzenie CPU. Czy są jakieś wybitne problemy z tym chłodzeniem i lepiej wybrać inne?
  5. Coś innego na co powinienem zwrócić uwagę?

Lepszym wyborem byla by płytka MAG z390 Tomahawk. W przyszłości możesz wymienić i5-9400F na np. i7-9700k i zrobić bardzo wysokie OC bez obaw o uszkodzenie płyty. Jest też bardzo funkcjonalna, ma bardzo dużo wyjść i złącz. Do tego jeszcze przejrzysty BIOS. Wybór jednak należy do ciebie. Co do karty zamieniłbym ją na RTX 2060 lub GTX 1660ti. Radeony, chuczą, grzeją się i żrą niezliczone ilości prądu. Nvidie pobierają mniej prądu i tak nie chuczą. Są bardzo ciche. Chłodzenie powinno być spoko. A co do reszty, wszystko powinno cykać.

Kontynuuj dyskusję

Dołącz do Pecetowicza, aby kontynuować dyskusję w tym wątku.

• Dodaj nową pozycję...
  • Dodaj nową pozycję...