barto541 27 Stycznia 2021 27 Stycznia 2021 Witam mam taki problem, kupiłem nowy procesor, nową płyte główną i nowy ram. Jak włączam komputer to słychać takie 4 piknięcia i na monitorze nic nie widać. Próbowałem z innym procesorem, inną płytą główną i inną kartą graficzną. Jeszcze na kościach ram świeci się taka czerwona dioda, wie ktoś jak to naprawić? Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNARX 27 Stycznia 2021 27 Stycznia 2021 (edytowane) Może to być problem z baterią CMOS, ale również z pamięcią RAM - masz możliwość sprawdzenia jej na innym komputerze? Edytowane 27 Stycznia 2021 przez SNARX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hojrak3 28 Stycznia 2021 28 Stycznia 2021 (edytowane) Dobrze by było napisać co to za płyta , procesor , i ram. Tak jak pisze kolega zaczął bym od baterii - np. 4 sygnały BIOSu to błąd związany z zegarem systemowym lub pierwszego wtyku pamięci. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Mativve Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mativve 28 Stycznia 2021 Mativve jest moderatorem 28 Stycznia 2021 Jeśli chodzi o rozkodowanie Beep Codes to jest u nas taki temacik: BIOS Beep Codes. Co oznaczają sygnały dźwiękowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeNioR 28 Stycznia 2021 28 Stycznia 2021 W dniu 27.01.2021 o 15:31, barto541 napisał: słychać takie 4 piknięcia Tak jak napisał SNARX, sprawdź miernikiem (multimetrem) czy bateryjka CMOS nie jest rozładowana, powinna mieć napięcie od 2,8 do 3V. W dniu 27.01.2021 o 15:31, barto541 napisał: Jeszcze na kościach ram świeci się taka czerwona dioda, EZ Debug LED. Czerwona świecąca dioda przy RAM oznacza że procesor lub pamięci nie zostały wykryte lub są uszkodzone, albo nie są kompatybilne z płytą główną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kontynuuj dyskusję
Dołącz do Pecetowicza, aby kontynuować dyskusję w tym wątku.