Skocz do zawartości
Pecetowicz Forum komputerowe

Aktualizacja BIOS i OC pamięci RAM. Brak sygnału.


Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Dawid Szewczenko,

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Zacznę od początku, przedwczoraj podczas grania w GTA Online, kilka razy mi sie gierka wyłączyła sama z siebie. Wcześniej takie rzeczy nie miały miejsca, więc pomyślałem że zresetuje kompa, zobaczymy czy to pomoże. Zresetowałem. Ale dalej się wyłączała co jakiś czas. To stwierdziłem że może zaktualizuje sterowniki karty graficznej, tak więc włączyłem tryb awaryjny, usunąłem sterowniki programem DDU. Zainstalowałem najnowsze, grałem. I nie zdarzył mi się wtedy już reset, ale nie wiem czy nie grałem już po aktualizacji za krótko. Tak więc następnego dnia, przed przystąpieniem do grania. Stwierdzilem że zaktualizuje bios, może to coś pomoże. I w czas zmienie z 10400f na 11400 lub wyżej. Więc przystąpiłem do aktualizacji bios. Wszystko fajnie dziala, komputer się uruchamiał. Ale zapomniałem że miałem oc pamieci, i ustawione niższe cl. Takze podjąłem się próby OC. Kości były 3200 a przed update biosu chodzili na 3733. I oprócz tego gta nic nie craszowalo wczesniej. Tak więc wrzuciłem im 3733, cl 17 21 37. Jakoś tak, napięcie 1.35v, CPU VCCI voltage 1.3

I CPU system agent voltage 1.3 po czy komputer się uruchomił, sprawdziłem Cpu-z ramy czytało, to chcialem zejść z oczkiem w dol i ustawić 17 20 37 lub 17 21 36 teraz dokładnie nie pamiętam. Ale napięć nie zmieniałem, i komputer. To tym przestał botowac, dyski czytało Ale uruchamiał się tylko do bios. Ja nie myśląc, resetowałem go do skutku. I wracając nawet do wyższych cl już nie chciał zabootowac. To stwierdziłem że wgram na nowo bios. Więc wgrałem  wszystko ok. Próby uruchomienia beż profilu xmp, z profilem xmp. Dalej komputer nie bootowal. Tak więc, włączyłem jakas opcje w bios, nie wiem co mnie pokusiło. Bo nawet nie wiem.za co ona była odpowiedziała, ale nazywała się jakoś boot secure. Cos tego typu. I od tamtej pory komputer nie wyświetla obrazu. Próbowałem reste bios, przez wyjście bateri. I przez spięcie zworki na płycie. Żadnych efektów. Takze pomyslaem że może już zasilacz wkoncu padł, bo przy konfiguracji 10400f i rtx2070s 2x8gb ram dysk ssd sata i ostanio dołożyłem 256 ssd m.2 był wsadzony tylko corsair cx500. Takze zaopatrzyłem się w corsaira tx650m i problem nie ustąpił.

Dodam że klawiatura i myszka świeci, i caps lock dziala. Nie wiem cos wyczytałem  na internecie że może go cos oznaczać. Wentylatory na GPU nie kręcą się, lub niekiedy potrafią tylko lekko wystarowac. I wczoraj jeszcze jak przepinałem moduł po kolei po slotach,i raz nie docisnąłem dobrze. To wentylatory na karcie chodziły  na pełnej mocy. Części mam na gwarancji, ale w takim wypadku nie wiem co odsyłać. I czy w ogole odsyłać skoro ustawiałem niestandardowe zegary pamieci.

 Podsumowując próbowałem już:

Reset bios

Po kolei jeden modułram wsadzać w każdy slot

Uruchamiać bez dysku żadnego podpiętego

Kabel hdmi, i displayport. Monitor dziala na pewno na hdmi, bo mam konsole podłączona do niego. Z displayport były kiedys problemy, ale wystarczyło wyciągnąć wtyczkę zasilania z monitora i wlozyc ponownie. I wszystko działało poprawnie.

 Konfiguracja to:

  • Mobo: Asus z490p 
  • CPU: i5 10400f
  • GPU: rtx2070s
  • Ram: kingston hyperx fury 3200 cl16
  • Zasilacz: corsair cx500 i corsair tx650m
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Rozwiązanie

Temat rozwiązany, wkoncu przyszedł kolega. Z swoją karta graficzna, komputer odpalił i udało się wejść do biosu, od razu zainstalowałem bios na nowo. Przywrocilem ustawienia domyślne, wyłączyłem komputer. Wsadzilem swoją kartę, i o dziwo dziala. Ale jedna rzecz, że dalej nie bootowal systemu. Okazało się że wszystkie dyski jakie miałem, a miałem dwa na obu windos 10 zmieniło mi na format partycji GPT. I chyba dla tego nie bootowalo, bo tak samo miałem problem z instalacje windows na nowo, bo na takim formacie się nie da. Ale na szczęście rozwiązanie bardzo proste. I windows na nowo postawiony. Ale jakby ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak mogly te dyski zmienić ten format.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...