Skocz do zawartości
Pecetowicz Forum komputerowe

Blueimp's AJAX Chat (Standalone). Userzy nie mogą się zalogować.


Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SeNioR,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Zainstalowałem sobie forum MyBB i wrzuciłem na strone w iframe i wszystko sobie ładnie dopasowałem, poustawiałem itd smiga ładnie, juz sie troche znajomych pologowało.

Podkusiło mnie aby podpiąc na stronie Blueimp's AJAX Chat i tak tez zrobiłem tyle ze nie wiem czy dobrze bo zainstalowałem pierwszą z brzegu wersje Standalone - dodając do tej samej bazy danych. Chat poustawiałem, itd itd no i problem bo niestety logowanie z forum (ten sam nick i login) nie działa dla userów ;-(

Nie bardzo chce usuwać baze danych z serwera i instalować wszystko od nowa (głównie przez tych już zalolowanych na forum). Czy jest jakaś szansa aby to działało wspólnie ? *chat nie jest w "środku" forum tylko tez na osobnej podstronie jako iframe).

Czy jest ktoś kto może na te tematy porozmawiać na priv - a najlepiej skype lub tel. ? Podtrzebuje pomocy i porady w kwestiach forum MyBB.  Sprawa dla mnie bardzo pilna bo leże i "kwicze" z dalszą robotą ;-( Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napisze ogolnie : zainstalowałem sobie forum MyBB i wrzuciłem na strone w iframe i wszystko sobie ładnie dopasowałem, poustawiałem itd smiga ładnie, juz sie troche znajomych pologowało. Podkusiło mnie aby podpiąc na stronie ajax chat i tak tez zrobiłem tyle ze nie wiem czy dobrze bo zainstalowałem pierwszą z brzegu wersje standalone - dodając do tej samej bazy danych.  Chat poustawiałem, itd itd no i problem bo niestety logowanie z forum (ten sam nick i login) nie działa dla userów ;-(

Nie bardzo chce usuwać baze danych z serwera i instalować wszystko od nowa (głównie przez tych już zalolowanych na forum). Czy jest jakaś szansa aby to działało wspólnie ? *chat nie jest w "środku" forum tylko tez na osobnej podstronie jako iframe).

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No fajnie że admin zmienił temat wątku na : "Problem z logowaniem do MyBB po zainstalowaniu Ajax Chat Standalone" - ale to jest zupełnie odwrotnie czyli jest problem z logowaniem sie na ajax chat standalone natomiast forum działa wyśmienicie. Ktoś coś pomoże w tej sprawie czy mam sie poddac i skasować  baze danych i instalka od nowa wszystko ?

Aha i od razu jeszcze pytanie : czy jest możliwość odinstalowania tego chata z bazy danych tak aby forum pozostało nie naruszone czyli takie jak przed dograniem chata ?

Edytowane przez Xari
dodanie pytania
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziekuje za checi, ale na te chwile plugin standalone juz wyrzucony z bazy danych i próbuje z pomocą usera P3neR zainstalowac wersje pluginu pod MyBB pobraną z tego forum. Dam znać jak to wyjdzie,

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No niestety na razie fiasko. Po wykasowaniu z bazy danych tabel chata standalone forum dalej ładnie działa, ale po wgraniu nowego pluginu chata tego juz pod mybb - nie da sie odpalić instalacji w ogole ;-(

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Cześć Zbyszek. Rozchodzi się o Blueimp's AJAX Chat Standalone Plugin for MyBB?

Co do wersji "Standalone" (Samodzielna), oznacza ona że nie jest to gotowy standardowy plugin do MyBB a pliki które trzeba samemu wgrać, zaimportować, skonfigurować. Można to nazwać bardziej modyfikacją. 

Nie wiadomo nawet czy biblioteki pozwalają użyć konta MyBB, czy jest to zintegrowane.

24 minuty temu, Xari napisał:

po wgraniu nowego pluginu chata tego juz pod mybb - nie da sie odpalić instalacji w ogole ;-(

Czytaliście readme.html? Folder /chat/ do głównego katalogu public_html.

Plik install.php w zasadzie nie jest w ogóle potrzebny, pobiera on tylko zapytania z chat.sql i wykonuje. Można je równie dobrze wykonać ręcznie.

Edit: z tego co widzę w data/users.php dodaje się nowych użytkowników - ręcznie. 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witaj Szef 😉

dzieki za probe pomocy. TO chodzi o plugin sciagamy z gifhuba czy jak to tam sie nazywa. ten tutaj na forum scianalem ale on to juz czarna magia bo w ogole pozbawiony jest pliku iinstall czy tez config.php a wiec go sobie darowalem. sciagnalem ten 0.8.8. pod BB ...ale nie daje rady go zainstalowac. Jak chce uruchomic install.php to nic...biala strona.....jak z kompa wrzucilem plik chat.sql (importowalem w myadminphp to go oyworzylo i zrobilo nowe tabele ..ale co z tego jak potem otwierajac juz link strony z chat/index.php tez brak reakcji. A co do dodawabia userow reczniie - taka pewnie byla opcja w tym wlasnie standalone co mialem ale to nie do przyjecia...nikt mi przeciez ni epoda swojego hasla logowania do forum ...tylko po to abym go mogl dodac do czata. ehhh....

kilka lat bylem na stronie gdzie to pieknie dzialalo wszystko ale to byl ajax chat w forum smf i wystarczylo sie logowac na forum aby miec dostep do czata. dlatego sie uparlem na ten czat bo mialem to juz potem w jednym palcu jak tam onslugiwac komendy, emotki itd.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dziekuje.... ja jeszcze brne dalej ale widze ze coraz wiecej rozwalam ...dodalem w direct admin druga baze danych i jej w phpmyadmin nie widze...hmmmm...

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

uuuu....ale dluga przerwa była 😉 i jak tam...ktoś coś w temacie ....sie wypowie ? bo dalej stoje w miejscu ....psia mać 😉

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Właśnie przetestowałem, wszystko działa jak należy. Co zrobiłem? 

Pobrałem paczkę "For MyBB" z Blueimp's AJAX Chat.

Utworzyłem folder "chat" i wrzuciłem pliki z paczki. Odpaliłem instalator (/chat/install.php). Otrzymałem info że wszystko przebiegło pomyślne. 

Usunąłem plik install.php, wszedłem na /chat/.

Po zalogowaniu na inne konto, i po wejściu na /chat/ jesteśmy od razu automatycznie logowani do czatu. Także wszystko działa.

ajax-chat.png

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No dzieki za info ale u mnie tak lekko nie jest. Po prostu po usunieciu z bazy danych tego chata standalone (bylo  4 tabele) ...teraz ni cholery nie chce instalowac nowego....po prostu po otworzeniu w przegladarce pliku install.php nie ma zadnej reakcji i wisi biala strona caly czas

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel
  • Rozwiązanie

Podeślij dane na PW.

Edit. 

Xari wgrał MyBB najpierw w "/forum/Upload" później do pliki do /forum/ i podpiął bazę z /forum/Upload/ pod /forum/. 

Przy logowaniu na /forum/ przekierowywało na /forum/Upload/

Wystarczyło poprawić ścieżkę w phpMyAdmin i pliku /inc/settings.php.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym bardzo podziekować za okazaną pomoc, a przede wszystkim adminowi - SeNioR  za skuteczne załatwienie mojego problemu. Wspaniałe forum i super użytkownicy. Wasza wiedza informatyczna robi wrażenie, a już to że potraficie sie tym dzielić z innymi - zasługuje na uznanie. Pozdrawiam 😉 o temat do zamkniecia.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...