Skocz do zawartości
Forum komputerowe

Brak obrazu a na płycie świeci się dioda od CPU i DRAM


Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Proszę o pomoc z nowo kupionym, składanym komputerem

Specyfikacja kompa:

  • MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO
  • i9-10850K
  • G.Skill RipjawsV DDR4 32GB (2x16GB) 3600MHz
  • Gigabyte Aorus Pro AX

Po pełnym złożeniu i próbie uruchomienia i na porcie HDMI i na Displayport - brak obrazu. Komputer normalnie się uruchamia, chłodzenie działa, wiatraki się kręcą, grafika pracuje, a cały zestaw został poprawnie złożony.

Pomimo wielokrotnych prób i podpinania do różnych monitorów i używaniu różnych kabli problem się nie rozwiązał. Po ponownym spojrzeniu na manual, zauważyłem, że płyta główna posiada pewnego rodzaju wskaźnik (świecące się cztery kropki podpisane m.in. CPU i DRAM), które się świecą na czerwono nad odpowiednim napisem, co ma wskazywać na to, co zdaje się być problemem w uruchomieniu sprzętu. Świeci się DRAM przez dłuższy czas, by następnie na około 10-15 sekund przeskoczyć na światełko związane z CPU, by ponownie wrócić na DRAM. Spróbowałem również zresetować BIOS, jednak problem pozostał. Nie mam już więcej pomysłów co robić, także proszę o uratowanie mojej sytuacji.

Oto zdjęcie jak wygląda wskaźnik ze świecącym się DRAM

Spoiler

obraz.png

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Cześć próbowałeś odpalić tylko na jednej kości RAM? Wejdź w BIOS'u i wyłącz profil XMP, jeżeli jest włączony. Dysk poprawnie zamontowany? Możesz też spróbować zaktualizować BIOS do najnowszej wersji.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...