Skocz do zawartości

Buforowanie CSS i Timestamp. Jak zobaczyć aktualny wygląd strony.


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Ekspert

Dodawaj na końcu CSS i JS wersje z timestampem. Przykłady (akurat bez timestamp, ale zasada jest ta sama):

<link rel="stylesheet" href="theme.css?13032018224130" />
<script src="myscripts.js?13032018224130"></script>
Edytowane przez BlackIce
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Ekspert

Heh

Masz fingerprint czasowy w JS:

var timestamp = Date.now();

Albo w PHP:

<?php
$timestamp = time();

Obie rzeczy zwracają wartość w sekundach od 1970 roku - czas UNIXowy.

I teraz wystarczy, że tą wartość dodasz na końcu do linkowanych zasobów (CSS i/lub JS) i co odświeżenie strony przeglądarka dostanie informację, że to jest nowy plik i trzeba go pobrać z serwera, a nie pamięci cache.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Ekspert
4 minuty temu, Grzegorz napisał:

Głównie nie zrozumiałem tego momentu: "theme.css?<?php echo $timestamp; ?>" gdyż nie wiedziałem że można tak zrobić

No to trzeba było tak zadać pytanie, zamiast 'nie rozumiem'

Powodzenia! ☺️

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Podobna zawartość

    • Witam. Z racji tego, że pracujemy już nad nowym portfolio to postanowiliśmy udostępnić poprzednie do pobrania
      Strona była pisana na szybko, więc może posiadać lekkie niedociągnięcia - w razie czego prosimy pisać w prywatnej wiadomości - pomożemy naprawić.
      Projekt wykonany został w ciemnych kolorach i jest w pełni responsywny.
      Screen:
      Demo: JSend.pl - Life is programming!
      Download:

      Ukryta zawartość
      Zareaguj na post lub odpowiedz w temacie aby zobaczyć ukrytą zawartość.
    • Hey, szukam godnych polecenia książek do nauki językow wymienionych wyżej, mogą być audiobooki ale nie jakieś strony czy cos w tym stylu, niestety próba uczenia się z stron kończy się u mnie fiaskiem bo wszystko mnie rozprasza dlatego szukam zwykłej książki.
      Ps. Jeśli chodzi o naukę języków to co jest lepsze uczenie się typowo pod strony www czy c++/c jeśli chciałbym wiązać to ze swoją przyszłością zawodową? 
    • Witam. Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić pierwsze portfolio jakie wykonałem parę dobrych miesięcy temu... Znalazłem na dysku to udostępniam.
      Od razu zaznaczam, że kod może nie jest doskonały, bo pisałem go już jakiś czas temu a nie mam teraz czasu na poprawki. Źle nie jest i da się tego używać. Jest prosty w edycji dlatego może akurat komuś się przyda!
      Autor: @RandomTalk
      Wykorzystane technologie:
      > HTML > CSS, > LESS, > SASS, > JavaScript > RWD !!>> ZAKAZ USUWANIA STOPKI <<!!
      Podgląd: 

      (w rzeczywistości ten header jest normalny, a nie że tekst ucięty... Nie wiem czemu na fotce tak wyszło)
      Download: 
      Ukryta zawartość
      Zareaguj na post lub odpowiedz w temacie aby zobaczyć ukrytą zawartość.
    • Witam, wie ktoś może jak to naprawić zrobiło sie tak na każdym stylu nawet na domyślnym. Brakuje arkusza CSS

    • Cześć, chciałbym abyście mi polecili jakieś książki, najlepiej coś nowszego związane z html, css + php. Ogólnie to jakieś podstawy znam, ale warto przestudiować wszystko od nowa raz a porządnie, fajnie gdyby były tam biblioteki pdo, mysql, ogólnie wszystko zwięźle i na temat i żeby było w miarę "na czasie"
  • Najnowsze tematy

  • Ostatnio rozwiązane

    • Grafikiem nie jestem ale może się spodoba 🙂 Dodaję też plik PSD (edycja w programie Photoshop) jakby ktoś chciał sobie zmienić napis: Ukryta zawartość Zareaguj na post lub odpowiedz w temacie aby zobaczyć ukrytą zawartość.
    • Witaj Zenon. Program jest bardzo stary, wydany po raz pierwszy w 2004 roku. Rozumiem że posiadasz jeszcze wersję 1.0 bądź 1.1?  Z tego co widzę najnowszą i ostatnią wersją która została wydana, jest wersja 2.2.2 z 2008 roku. Niestety nie wspiera ona systemu Windows 7 ani tym bardziej Windows 10. Jeżeli chodzi o błąd to mówi on że nie próba ustawienia/zapisu danych dla pola ScreenFontName się nie powiodła.  Kod programu jest stary i nie jest kompatybilny z najnowszym systemem. Najlepszym wyjściem z tej sytuacji będzie przeniesienie się na nowszy program. Jest kilka tego typu programów, jednak musisz wziąć pod uwagę że nie wszystkie są w pełni darmowe a wiele z nich posiada ograniczenia. Sprawdź proszę poniższą listę programów do tworzenia drzewa genealogicznego: Drzewo Genealogiczne II (ograniczenia, wersja testowa)  Family Tree Builder (trzeba założyć konto online, ale jest darmowy i bez ograniczeń) Brother's Keeper (wersja testowa) Drzewo przodków (wersja demo)
×