Skocz do zawartości
Szukaj na Pecetowiczu
  • Utwórz konto

Crash PC po dołożeniu RAM oraz dysku SSD i znikający dysk M.2


Rekomendowane odpowiedzi

Witam tworząc długą historie krotką postanowiłem ulepszyć sobie PC, dokupilem 16gb ram oraz dysk SSD 256gb po dolożeniu tego zestawu PC zaczal sie "randomowo" zacinac, po zacince reset do biosa a w biosie informacja ze nie ma dysku SSD M2 [na ktorym mam windowsa] po prostu go nie ma, wtedy musze wylaczyć PC zasilaniem i jak ponowie wlacze go od zera to sie wlącza i dysk SSD m2 jest widoczny.

Specyfikacja PC

  • plyta b350 tomahawk
  • ryzen 5 1600
  • Pamięć RAM Corsair DDR4 3200 4x 8gb [ustawione ramy mam na 2667 bo myslalem ze przez wysokie taktowanie wywala system]
  • dysk ssd m2 180gb [wpiety w plyte glowna]
  • nowy dysk ssd zwykly 256gb
  • zasilacz 600w
  • grafika msi geforce 1060 3gb
  • Windows10 64bity

Ogolnie wywala PC rzadko i randomowo [ nie podczas najwiekszego obciazenia] od ostatnich zmian ktore mialem nadzieje mialy naprawic problemy mineli 32h okolo i dzis w nocy podczas 0 obciazenia PC sie wywalil.

Z kolega doszlismy do wniosku ze moze byc to wina PCI-e i w biosie zmienialem opcje co do tego "testowo" no bo sie jakos wielce nie znamy   dlatego do Was na forum zawitalem bo juz nie mam pomysłów jak by to mozna naprawić. Lecz ustawienie widoczne na zdjeciu nie pomoglo, moze trzeba tam inaczej ustawic? a moze zupelnie gdzie indziej lezy problem? Jesli potrzeba informacji to prosze pytac, z góry dziękuje za pomoc i o nia prosze 😛

IMG_20221023_163316.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siemka. Kilka podstawowych pytań. Jaki typ partycji posiada dysk GPT czy MBR

W BIOSie masz ustawiony tryb AHCI, RAID czy inny?

Czy pamięć RAM jest tego samego producenta i ma te same wartości Cas Latency i częstotliwość pracy? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaj co to za dokładnie zasilacz.

Sprawdź czy w trakcie dorzucania pamięci RAM, któraś ze starych się nie wysunęła oraz czy wszystkie wtyczki od zasilacza się dobrze wpięte w gniazda. Nie trafiłeś przypadkiem chłodzenia procesora? 

Pokaż screen z CrystalDiskInfo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za szybka odpowiedz.

Oby dwa dyski sa GPT.

W biosie nie wiem co mam ustawione AHCI czy RAID [zaraz polecę poszukać] ale może odpowiedzi już rozwiążą problem.

Ramy są dokładnie takie same, kropka w kropkę, słyszałem ze najlepiej mieć podobne/takie same ramy wiec kupiłem dokładnie takie same.

@Niebieska Zasilacz to hyper fsp 600W. Ramy sa na pewno dobrze wsadzone i uważam ze nic nie odlaczyłem. Oraz jak pisałem "crash" dzieje się po 10-35h ciągłego działania PC i niezależnie od obciążenia sie crashuje. [ Dzis w nocy jak nic nie było włączone]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CrystalDiskInfo:

DYSKI.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam złe wieści, stary dysk zaczyna padać, musisz zrobić kopię danych z niego i rozglądać się za nowy  - ma niezerową wartość dla parametru 05 a to nigdy nie świadczy o niczym dobrym, pojawiają się też błędy CRC czy przy komunikacji dysk twardy - płyta główna (parametr C7). Tak przy okazji nie jest on M2 tylko SATA III.

Co do nowego dysku jedyne co mi się nie podoba to parametr AA, musisz go pilnować czy się nie zwiększa, póki są zapasowe blocki nie ma problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie chciałem napomknąć że są tutaj dwa dyski SATA a nie M.2 jak napisał autor, chyba że chodzi jeszcze o trzeci dysk 😜 

Co do nowego dysku widzę CX400, też posiadam kilka sztuk 👍, jednak Bad Block się tam pojawiły więc trzeba tego pilnować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(edytowane)

Gdyby był to program by go też pokazał na kolejnej zakładce 😉

*****

Ile lat ma twój zasilacz?

Edytowane przez Niebieska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@SeNioR @Niebieska @Niebieska

No to mnie zdziwiliście bo jak kupowałem ten stary dysk to był ssd m2. to jest taka płytka wpinana w płytę główną, ale jeśli mówicie ze on i tak nie jest m2 to jestem zdziwiony :P.

Tego PC składałem 5 lat temu w 2017 roku, gwarancja na dysk tez była 5 lat wiec wszystkie podzespoły maja 5 lat~~ bo były kupowane jako nowe.

Przed dodaniem ramow oraz dysku wszystko było dobrze, PC nie robił żadnych problemów, działał 2 tyg bez wyłączania itp, a teraz jak dodałem to nagle by się stare rany otworzyły? Dołożyłem nowe podzespoły i problemy.... ;/

Zrobiłem te dodatkowe zakupy aby moc grac w inna grę, zawsze mogę wszystko odpiąć i zobaczyć czy problem nadal będzie czy w magiczny sposób zniknie, lecz chciałbym aby wszystko działało i abym mógł robić to co chciałem.

Wy tu się znacie najlepiej wiec jeśli nie dacie rady naprostować tego to nikt nie da 😛 sam próbowałem z kolega 3 dni lecz po kolei wszystkie zmiany/kombinacje nie przyniosły rezultatów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe sprostowanie bo w programie tego nie widać, faktycznie jest to M.2 z tym że na interfejsie SATA (6 Gb/s) 🙂 Można to było w sumie wywnioskować po sumie zapisów NAND 😛 Nasze przeoczenie. 

20 minut temu, marian999 napisał:

to jest taka płytka wpinana w płytę główną

Tak dokładnie, prawie jakbyś wpinał pamięć RAM, wszystko się zgadza 😉

Czyli po zamontowaniu wszystko działało przez 2 tygodnie? Przywróciłbym ustawienia BIOSu do domyślnych, bo może z kolegą coś poprzestawialiście.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(edytowane)

Tylko pytanie co teraz? nic nie jestem wstanie pozmieniać aby spróbować rozwiązać problem? odpowiedzią jest ze stary dysk umiera i randomowo sie "wyłącza" po dodaniu nowych podzespołów? Bo dla mnie mało realne jest ze akurat jak dodałem nowe rzeczy do PC to nagle dysk zaczął siadać ;/ ale może tak jest. Na pewno problem nie lezy gdzies indziej? jakieś złe ustawienie czegoś? głupio trochę mi tez tak dopytywać bo wy tu jesteście ekspertami wiec wiecie najlepiej, ale wydaje mi sie to troche dziwne oraz wierze w "latwe" rozwiązanie problemu :P. Dziękuje za zaangażowanie się w moja sprawę.

Edytowane przez marian999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(edytowane)

odp do SeNioR:

 

Może źle napisałem, chodziło mi ze przed dodawaniem ramów i dysku PC działał bez zarzutów, typu właśnie 2 tyg 24/7 śmigał [przed dodaniem  nowych rzeczy]. Po dodaniu nowych rzeczy na początku nic nie zmieniałem w biosie itp i problem pojawil sie po okolo 5h od dodania nowych rzeczy. Od temu momentu zaczęliśmy kombinować czego to może być wina i zmieniać różne opcje i patrzeć na rezultaty. Po 3 dniach kombinowania pomysły się skończyły i napisałem do Was z prośba o pomoc.

Edytowane przez marian999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, na ten moment nie mam żadnych pomysłów, może któryś z użytkowników w późniejszym czasie podzieli się swoim.

Musiałbym sam zajrzeć pod maskę, wtedy zawsze wpada jakiś świeży pomysł i często rozwiązanie jest zazwyczaj banalne 😛

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem i dziękuje za probe pomocy, lecz ogólnie zestaw który mam nie koliduje ze sobą w jakikolwiek sposób? [ za slaby procesor do takiej karty graficznej/ilosci ram/dyskow ? ] wszystko powinno działać teoretycznie tak? Bo z kumplem pojawił się pomysł ze może właśnie coś jest za słabe aby obsłużyć dodatkowe rzeczy i dlatego dzieje się to co się dzieje. Bo jeśli nie tu leży problem to widocznie trzeba innego spojrzenia na sprawę i szukania problemu gdzieś indziej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Problemy z działaniem dysku mogły się zbiec z nowymi częściami. Faktem jest, że są realokowane sektory i to powoduje, że system działa niestabilnie i są problemy. A ich obecność jest związana z umieraniem dysku, dodatkowo u Ciebie komp chodzi przez długi okres bez wyłączenia a każda operacja odczytu/zapisu skraca życie dysku SSD. Całkiem możliwe, że są u Ciebie dwa problemy, które się zbiegły. Jeżeli te kości RAM dzieli 5 lat to mogą nie być identyczne jak się wydaje i wtedy też są problemy. Najlepiej byś zrobił jakbyś postawił system na nowym dysku i zobaczył jak się komp zachowa. Jeżeli będzie działał bez zarzutu to winny wszystkiego jest stary dysk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na początek zaktualizuj Bios do najnowszej wersji- podaj jaką masz aktualnie.

Podaj wersje kompilacji Windows'a .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kontynuuj dyskusję

Dołącz do Pecetowicza, aby kontynuować dyskusję w tym wątku.

  • Dodaj nową pozycję...
  • Dodaj nową pozycję...