Skocz do zawartości
Pecetowicz Forum komputerowe

Czarny ekran po odłączeniu zewnętrznego dysku SSD M2 | Acer


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po odłączeniu zewnętrznego dysku SSD typu M2 laptop marki Acer nie chce się normalnie uruchomić. Po włączeniu laptopa wyświetla się logo marki Acer, po czym zamiast załadowania się ekranu logowania pojawia się jedynie czarny ekran bez żadnego komunikatu. Po wyłączeniu laptopa, ponownym podłączeniu dysku SSD M2 laptop się włącza umożliwiając jego normalną obsługę z tego dysku.

Dostęp do wbudowanego dysku twardego (HDD) był jednak zablokowany do czasu aż rozszerzłem swoje uprawnienia w  jego właściwościach w zakładce "bezpieczeństwo". W ten sposób odzyskałem dostęp do danych zapisanych na  tym dysku. Natomiast po wyłączeniu Laptopa, odłączeniu zewnętrznego dysku SSD typu M2  i ponownych uruchomieniu laptopa dalej pojawia się czarny ekran bez żadnego komunikatu. W ten sposób stwierdziłem, że laptop nie chce  się dać uruchomić z wewnętrznego dysku twardego.

Próbowałem jeszcze przywrócić możliwość uruchomienia laptopa z wewnętrznego dysku twardego poprzez jego skan   uruchomiony w właściwościach w zakładce "narzędzia", po kliknięciu „Sprawdź”. Zmieniłem także literę  wewnętrznego dysku w ustawieniach zarządzania komputerem.  Uruchomiłem Skan dysku przy pomocy komendy „chkdsk G: f r” (G jest literą dysku), wpisanej w wierszu poleceń. Skan nie wykrył żadnych problemów. Przywróciłem ustawienia domyślne w biosie ("Load Setup Defaults"). Próbowałem jeszcze zmieniać kolejność w "boot" tak aby wewnętrzny dysk  znajdowałsię na pierwszym miejscu. Wszystkie wspomniane sposoby okazały się nieskuteczne.

System operacyjny na wewnętrznym dysku twardym to Windows 8. Przed uruchomieniem komputera z zewnętrznego dysku SSD M2, komputer normalnie uruchamiał się z wewnętrznego dysku.

Istnieje jakaś możliwość przywrócenia możliwości uruchomienia komputera z wewnętrznego dysku twardego bez jego formatowania?

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Cześć. Moje pierwsze przypuszczenia to 

  • uszkodzony jakiś sektor rozruchowy,
  • zły tryb pracy dysku

Poszukaj w BIOS w konfiguracji SATA opcji zmiany trybu pracy dysku, zmień na IDE lub ustaw Disabled przy AHCI.

Jeżeli masz dostęp do dysku HDD, to zrób kopię zapasową najważniejszych plików i zainstaluj od nowa system.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za szybką odpowiedź.

Niestety nie ma u mnie konfiguracji SATA w biosie. Czy aktualizacja BIOSu mogłaby doprowadzić do rozszerzenia dostępnych opcji o tą konfigurację czy raczej nie miałoby to na to wpływu i jedyną opcją pozostaje ponowna instalacja systemu? 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...