Skocz do zawartości
Forum komputerowe

Czarny ekran po podłączeniu zewnętrznej karty


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam płytę główną MSI A88XM E35 v2 procesor to AMD A10-5800K mam problem bo ciągle komputer działał na karcie zintegrowanej AMD Radeon HD 7660D.

Zdecydowałem się kupić nową kartę graficzną Nvidia Geforce GT 710. Po zamontowaniu nowej karty i uruchomieniu komputera mam czarny ekran. Nie widzę nic. Karta graficzna nie ma dodatkowego podłączenia, wiem że chodzi bo odpowiednio się nagrzewa. BIOS został z aktualizowany. Identyczny problem miałem z wcześniejszą kartą graficzną jaką była Geforce GTX 750 TI.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Komputer uruchamia się na zintegrowanej grafice dopiero jak odłączam kartę graficzną z slotu PCI-E

Używam HDMI

Parametry:

  • Płyta Główna MSI A88XM E35 v2 
  • Procesor: AMD A10-5800K
  • Zasilacz: Gigabyte PB500
  • Karta Graficzna MSI Geforce GT 710 (Nvidia) - używam tylko HDMI
  • Karta zintegrowana: AMD Radeon HD 7660D
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, to samo zrobiłem z drugą kartą graficzną Geforce GTX 750 Ti (Zotac) po podpięciu mam czarny ekran pomimo że wentylatory się kręcą. 

Ogólnie kartę powinienem widzieć w menedzerze urządzeń a jej nie widzę jak jestem na integrze. w BIOS mam ustawione że ma uruchamiać z dedykowanej.

Nie wiem zbytnio co robić myślę nad bateryjką CMOS by zrestarować ale nie wiem czy to coś pomoże

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Witaj. Rozumiem że podpinasz kartę do gniazda PCI Express x16? Poszukaj w BIOS ustawienia Init Display First i zmień wartość na PEG.

PEG to PCIE-Express x16 a PEG2 to PCI-Express x4.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez Kamil Jackowski
      Witam. Mam taki otóz problem ze mój stary komputer dzisiaj nie chce sie włączyć. Przy wlaczaniu komputera wszystko idzie w dobra strone. Pojawia na ekranie mozliwosc wejscia do biosu( caly bios dziala) lecz po chwili zapala sie czarny ekran i tak juz zostanie.. Co moze byc powodem? Sprawdzalem Ram, przepinalem.. karte graficzna tez sprawdzalem podlaczylem stara gt 630.. dalej to samo.. juz nie wiem co moze byc problemem. Pomozcie
      Podzespoly to:
      8gb Ram kingston 1333Mhz Gtx 1050ti 4gb Intel i5  Plyty glownej nie pamietam ale to jest asus Zasilacz 550w
    • Przez abuse
      Witam. Zacząłem odinstalowywać sterowniki (głównie grafika NVIDIA) (Windows 10) bo dysk pochodził z innego laptopa gdzie były zainstalowane te sterowniki. Laptop teraz się nie uruchamia, po wpisaniu hasła do laptopa po chwili ładowania pojawia się czarny ekran z kursorem myszki, mogę wejść w menadżer urządzeń ale do pulpitu nie wejdzie. Próbowałem wejść w tryb awaryjny lecz to samo. Opcja automatycznej naprawy podała ścieżkę do plików z logami ale tu chyba nic istotnego nie ma? wklejto.pl/873559
      Ps. Dzieje się tak jak na zdjęciu
      //Te kropki to zakurzony ekran

    • Przez ERABE 7
      Witam, mam problem z komputerem którego od dłuższego czasu nie mogę rozwiązać, mianowicie chodzi o to, że co jakiś czas podczas korzystania z komputera, najczęściej podczas grania w gry, ale zdarza się również podczas normalnego korzystania np przeglądając internet, gaśnie monitor i wyskakuje komunikat TRYB OSZCZĘDNY lub POZA ZAKRESEM PRACY, ale komputer nadal działa, bo np mogę rozmawiać przez discorda, ale obraz już nie wraca, pomaga jedynie reset komputera.
      Obstawiałem, że jest to wina karty graficznej, lecz pożyczyłem kartę od znajomego i działo się to samo, później obwiniałem monitor, ale podłączyłem telewizor przez HDMI i działo się to samo. Przeszukałem już cały internet i nic nie pomogło, proszę o pomoc, pozdrawiam.
    • Gość Kasia35
      Przez Gość Kasia35
      Proszę o pomoc mądrych ludzi 🙏 Dziś zgrywalam zdjęcia z karty pamieci na laptopa ASUS ZenBook Flip 14 (UX461UN). Po jakimś czasie widzę czarny monitor, zero reakcji na włączanie. Z boku światelko białe miga że niby laptop coś robi. A jak podlaczylam do ladowania, światełko ladowania nie zapala się i zero reakcji.
      Laptop nowy co prawda na gwarancji ale się martwię.  Jak wlaczalam pod ladowarke to zobaczylam iskry 🧐 czy to mozliwe że przepalenie zasilacza 😒 może ktoś wymyśli jakiś powód? Wkręcam że laptop zepsul sie na amen 😣
      Prosze o pomoc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...