Skocz do zawartości

[Danie główne] Cannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą na sosie serowym, zapiekane pod pierzynką sera mozzarella


skrim
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Zasłużony

Cannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą na sosie serowym, zapiekane pod pierzynką sera mozzarella

Składniki:

- Makaron Cannelloni 250g

- Szpinak 400g

- Ser gorgonzola 200g

- Ser Mozzarella 200g

- Śmietanka 30% 500 ml

- Olej 70 ml

- Cebula 2 szt.

- Czosnek 4 ząbki

- Sól,pieprz

Sposób przygotowania:

1. Stawiamy wodę na makaron, w tym czasie kroimy cebulę w kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy szpinak oraz czosnek, doprawiając wszystko solą i pieprzem, podlewamy śmietanką 30% i czekamy aż odparuje śmietanka.

2. Po ostygnięciu szpinaku dodajemy serek ricotta i łączymy składniki.

3. Do garnka wlewamy ok. 300ml śmietanki i dodajemy ser gorgonzola, to wszystko redukujemy aż sos nabierze konsystencji.

4. Gotujemy makaron ok. 5 minut, przekładamy makaron do naczynia z zimną wodą tzn. hartujemy.

5. Faszerujemy Cannelloni farszem za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki.

6. Do naczynia żaroodopornego wykładamy kolejno: sos,makaron a następnie posypujemy serem mozzarella.

7. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C i tak zapiekamy ok. 10 minut. Przekładamy na talerz i gotowe!

cannelloni_11923.jpg

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

×