Skocz do zawartości

[Danie główne] Polędwiczka wieprzowa w zielonym pieprzu, faszerowana czerownym pesto na winnym sosie żurawinowo-estragonowym


skrim
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Zasłużony

Polędwiczka wieprzowa w zielonym pieprze, faszerowana czerownym pesto na winnym sosie żurawinowo-estragonowym

Składniki:

- Polędwiczka wieprzowa 1 szt. ok. 400g

- Olej 70 ml

- Żurawina suszona 80g

- Zielony pieprz 20g

- Suszone pomidory 70g

- Masło 50g

- Czosnek 2 ząbki

- Estragon świeży lub suszony

- Wino wytrawne lub półsłodkie 150ml

-Mąka ziemniaczana 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Oczyszczamy polędwiczkę ze ścięgien oraz wydrążamy otwór w wzdłuż polędwiczki.

2. Do blendera wrzucamy suszone pomidory i czosnek dodając troszkę oliwy z pomidorów doprawiamy solą i pieprzem, następnie blendujemy na gładką masę.

3. Faszerujemy polędwiczkę pesto, doprawiamy solą oraz zielonym pieprzem.

4. Przesmażamy polędwiczkę na patelni z każdej strony i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 170°C na około 12 minut.

5. W tym czasie przesmażamy żurawinę na maśle doprawiamy solą i pieprzem oraz podlewamy winem. Następnie dodajemy estragon: redekujemy jak żurawina zmięknie a wino częściowo odparuje.

W zimnej wodzie rozrabiamy 1 łyżką mąki, ziemniaczanej dodając stopniowo do sosu tak aby nie był za gęsty.

6. Wyciągamy polędwiczkę z pieca na deskę aby odpoczęła ok. 1 minuta, potem wykładamy sos na talerz, kroimy polędwiczkę na porcje i wykładamy na sosie i gotowe!

polendwica_11657.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

×