Skocz do zawartości
Forum komputerowe

Dioda DRAM świeci się na płycie


Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SeNioR,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio złożyłem komputer i po podłączeniu wszystkie wentylatory się kręcą a na płycie swieci się dioda DRAM I nic się nie wyświetla na monitorze.

  • procesor- Intel core i5-10400f
  • płyta główna- ASRock b460 phantom gaming 4
  • karta graficzna- gforce gtx 1660 ti
  • Ram -Samsung 16GB DDR4 M378A2K43CB1-CTD

W czym może być problem?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel
  • Rozwiązanie

Czerwona dioda DRAM LED może sygnalizować kilka rzeczy.

  • źle włożone kości RAM (czasami pomaga przełożenie ich w odwrotne miejsce) / kości RAM nie zostały wykryte
  • zbyt wysoka częstotliwość pracy / mnożnik, timing lub napięcie (pomaga zresetowanie ustawień BIOS do domyślnych)
  • uszkodzone kości (kupno nowych?)

Pozostałe oznaczenia LED.

EZ Debug LED: Debug LED indicators

These LEDs indicate the status of key components during booting process. When an error is occurred, the corresponding LED stays lit until the problem is solved.

  • CPU - indicates CPU is not detected or fail.
  • DRAM - indicates DRAM is not detected or fail.
  • VGA - indicates GPU is not detected or fail.
  • BOOT - indicates booting device is not detected or fail
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez BlueJaca
      Witam, chciałbym się zwrócić do was specjalistów o pomoc nabroiłem i nie wiem jak to naprawić otóż zrobiłem restart biosu poprzez wyjęcie baterii po ponownym włożeniu baterii do płyty głównej mój komputer zaczął się restartować co sekundę i po kilku restartach włączył się ,ale już nie wyświetla obrazu wszystkie wentylatory się kręcą ,ale nic po za tym się nie dzieje próbowałem przekładać ram z jednego slotu do drugiego , posiadam  3 kość ram i każde z nich pojedynczo sprawdzałem w każdym slocie ale nic to nie dało po za tym na płycie głównej świecą się EZ Debug LED

      na przemian DRAM i CPU jak są podłączone 3 kość ram a jak jedna to tylko DRAM. Chciałem podkreślić ,że wymieniałem wcześniej procesor i komputer działał sprawnie przez kilka miesięcy.

      Mój sprzęt:
      Procesor : i5-6600K Płyta główna :MSI Z270 TOMAHAWK Zasilacz: BE QUIET System Power 9 500W Pamięć ram : GoodRam IRDM DDR4 16GB 2400 CL17
    • Przez Skeetcher
      Cześć. Problem polega na tym ze gdy komp jest włączony zadna dioda sie nie swieci natomiast po wyłaczeniu zapala sie debug led od cpu i swieci sie cały czas aż do włączenia pc. To normalne czy musze szukac jakiegos rozwiązania tego problemu?
      Mój komp:
      Procesor: Intel Core i5-8600K Grafika: MSI GeForce GTX 970 GAMING 4GB DDR5 Płyta głowna: MSI Z370 Tomahawk Zasilacz: OCZ ZS Series 650W
    • Przez kopytko123
      Mam problem z komputerem, po wyjęciu karty graficznej (potrzebnej do innego komputera) i włączeniu pokazuję na płycie głównej problem z cpu i ram (ez led), komputer normalnie się uruchamia i wszystko śmiga, ale nie ma obrazu, dokupiłem inną kartę graficzną i dalej to samo.
      Próbowałem już wyjmować i wkładać ram do innych slotów, wyjąłem na pare minut i włożyłem bateryjkę od biosu, sprawdzałem całe okablowanie i nic.
      Normalnie gdy uruchamiam komputer miga EZ Debug LED na płycie głównej od cpu i ram, gdy wyjmę ram to tylko od razu, a jak odłączę zasilanie od cpu to tylko od cpu.
      Próbowałem też bez karty graficznej i podpiąłem do płyty głównej monitor, ale to też nic nie dało. Próbowałem to wszystko też bez wtyczki EPS od CPU, też nic.
      MSI Z270 GAMING PLUS Intel Core i5-7500, 3.4GHz, 6 MB 8gb ram ddr4 MSI GeForce GT 710 Low Profile 2GB DDR3 
×
×
  • Dodaj nową pozycję...