Skocz do zawartości

Dynamiczne łączenie z bazami danych w frameworku Symfony


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tworze panel pod serwery i postanowilem, że do tego użyje frameworka Symfony 

Dodając serwer ustawiam też dane do bazy danych tego serwera. I teraz gdy pobieram serwer to chce utworzyć nowe połaczenie opierajace się na tych danych.

Tylko w tym problem ze Doctrine nie obsluguje dynamicznych wartości. Nie chce tych danych do bazy serwerów dodawać ręcznie do configu.

Znalazlem na necie taki post php - Symfony 3 connection to multiple databases - Stack Overflow 

tylko za bardzo nie ogarniam gdzie mam utworzyć ten plik.

Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi ;c

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

  • Podobna zawartość

    • Witajcie, jest to kolejny poradnik zaliczający się do kompendium początkującego Web Developera napisany po dość długim odstępie czasu od ostatniego tutoriala, który możecie przeczytać tutaj - Wstęp do RWD jako obowiązkowa lektura każdego Juniora. Ostatnimi czasy przesiadując na wielu grupach dotyczących Front-Endu czy też czytając posty na forach napotkałem problem jakim jest błędne zastosowanie frameworków CSS przez początkujących programistów. Dlatego postanowiłem z moją wiedzą wyjść na przeciw i poruszyć kilka kwestii, które moim zdaniem na podstawie obserwacji nawet tutaj, należy wyjaśnić.
      Co to jest ten cały Framework CSS?
      Więc zaczynając od początku, Framework CSS jest to po prostu zbiór gotowych klas CSS, komponentów, interaktywnych elementów, które można od razu wykorzystać na swoją stronę internetową bądź aplikacje bez potrzeby pisania całej struktury i dbania o dostępność, która w dzisiejszych czasach czy tego chcemy czy nie obejmuje więcej niż samą responsywność. Przykładowo podczas wdrążania nawigacji na naszą stronę nie musimy się przejmować tym, że zapomnimy nadać odpowiednie style dla jakiegoś elementu bądź zapomnimy o widoku na średniej wielkości ekranach gdyż każdy framework zrobi to za nas, a my jedynie musimy to dostosować pod nasze wymagania. W dobie dzisiejszego internetu do najpopularniejszych frameworków należą m.in. Bootstrap oraz Foundation, z czego ten pierwszy jakiś czas temu dostał potężnego update, który sprawia, że korzystanie z niego jest jeszcze bardziej przyjemniejsze niż było.

       
      No dobra, ale co złego jest w stosowaniu takiego narzędzia?
      Hmm... wszystko i nic. Przede wszystkim warto sobie to zapisać i zapamiętać, że wszystkie frameworki i już nie tylko CSS, ale poradnik skupia się na nich więc nie będę wybiegał poza obszar tematyczny, pomagają zbudować szybko i dokładnie stronę czy aplikacje bez dokładnej znajomości języka HTML czy CSS. Więc o co ten cały szum? Otóż jako Front-End Dev (tylko i wyłącznie) będziesz pisał projekty, które nie będą korzystały z takich pomocy jak Bootstrap, sam będziesz musiał zadbać o to aby aplikacja czy też strona miała pełną dostępność i tutaj kłania się sposób stosowania frameworka. Jeżeli dopiero uczysz się CSS-a czy HTML-a i nie masz dużego doświadczenia w budowaniu witryn, to nie używaj klocków, które oferują frameworki gdyż w ten sposób poza bezmyślnym kopiowaniem nie nauczysz się sposobu działania i zachowywania danego komponentu. A jak wspomniałem wcześniej trafi się projekt, w którym zamiast korzystać z gotowych rozwiązań sam będziesz musiał bądź musiała zaprojektować strukturę i logikę tak, by później Twój twór stał się gotowcem, z którego inni będą korzystać. Dodatkowo wielu początkujących Developerów robi jeden, ten sam błąd. Decydując się na instalację i używanie frameworka importują jego całą zawartość mimo, że w rzeczywistości wykorzystują tylko kilka procent z tego co oferuje. Tylko po co? Wszystkie znane mi frameworki oferują możliwość dowolnego dostosowania narzędzia po przez wybranie tego co jest nam niezbędne do budowy strony, tak jak to było wygodne w przypadku Bootstrapa 3.
      Programiści to lenie!
      Tak. Jesteśmy leniami i wiele rzeczy nam się nie chce bądź coś nam się nie podoba i właśnie z takich przypadkach rodzą się frameworki, które ułatwiają wykonanie pewnej czynności. Narzędzia te skracają czas tworzenia dzięki czemu można skupić się na funkcjonalności niż wyglądzie, ale w przypadku gdy dopiero zaczynamy i nie posiadamy wystarczającej wiedzy pozwalającej stworzyć dokładnie ten sam komponent bez korzystania z frameworka, to musimy niestety zacisnąć zęby i opanować podstawy, które później pomogą nam zrozumieć zasadę działania komponentów we frameworkach.
      Podsumowanie
      Na pewno poradnik ten różnicy się znacznie od pozostałych. Nie wyjaśnia dosłownie jak czegoś używać, a jedynie stara się wytłumaczyć dlaczego tak, a nie inaczej. Myślę, że to świetna odskocznia i idealnie pasuje do głównej myśli jaka nasuwa się czytając cały tutorial, a dokładnie mówiąc - Żeby podczas nauki nie kopiować bezmyślnie linijek kodu. Różne frameworki są na pewno dobrymi i ciekawymi narzędziami, które znacznie ułatwiają i przyspieszają pracę, ale też nie są zalecana do używania przez każdego, a już na pewno nie przez kogoś kto o kodowaniu witryn i aplikacji ma pojęcie znikome. Dlatego mówię i będę prawdopodobnie to mówić, ale używanie frameworka w celach edukacyjnych ma się nijak do efektów, które chce się osiągnąć.
      Podziękowania dla @El Profesor za text review.
    • Mam stworzoną tabelę app.users i app.position, z dodaniem rekordu nie miałem problemu ale z edycją istniejącego rekordu mam problem, szczerze to nie wiem nawet jak ugryźć ten temat, relacja jest od users Many To One a od strony position One To Many, mam dodany już rekord i teraz chciałbym zmienić dla usera o id 1 pozycję z id 1 na id 2.
    • Cześć wie ktoś może jak jest napisany youtube ? Chodzi mi o to jak jest napisany pod względem przechodzenia na inne podstrony że cała strona się nie odświeża wiem że to jest pewnie w języku AJAX lecz mam pewny dylemat. Bo po przeładowaniu nie wiem za bardzo gdzie mógł by być adres podstrony przechowywany np. mógł by być w cookies lecz nie każda przeglądarka obsługuje ciastka  
    • http://www.adchsm.com/slidebars/
      Slidebars to darmowy framework jQuery, który pozwala tworzyć menu "boczne" często wykorzystywane w aplikacjach mobilnych.
    • Witajcie,
      mam problem z VPS - jak to naprawić?

  • Najnowsze tematy

  • Ostatnio rozwiązane

    • Cześć. Sprawdź poniższe tematy z tabelką "Kontakt z Administracją":  Tabela "Kontakt z Administracją" dla stylu MyBB Trzeci kod na tabelkę "Kontakt z Administracją" pod MyBB Gotowy kod na "Kontakt z Administracją". Kontakt z Administracją + status Online - Offline [MyBB] Kontakt z Administracją w panelu bocznym A tutaj tabelka serwerów Counter Strike: Gotowa Tabela Serwerów CS pod MyBB Te wszystkie gotowce są przeważnie wyciągane z różnych styli i nie zawsze je tak łatwo dodać do innego. Trzeba zazwyczaj poprawić lekko kod pod swój motyw.
    • Cześć. Tak strona internetowa musi mieć informację iż wykorzystuje pliki cookies, najczęściej jest to wyskakujący baner na dole strony z przyciskiem "Zgadzam się". Oczywiście jeżeli Twoja strona nie wykorzystuje cookies to nie musisz umieszczać żadnego ostrzeżenia. Dodatkowo nie każdy rodzaj ciasteczek wymaga publikacji na stronie o ich wykorzystywaniu.  Ustawa wyłącza spod tego obowiązku ciasteczka o charakterze technicznym, czyli wykorzystywane między innymi przy rejestracji kont, logowaniu albo zapisywaniu towarów w koszyku sklepu internetowego. W Polsce przepis dotyczący stosowania plików cookies został umieszczony 22 marca 2013 roku w ustawie Prawo Telekomunikacyjne w art. 173 i brzmi on tak: Przechowywanie informacji lub uzyskiwanie dostępu do informacji już przechowywanej w telekomunikacyjnym urządzeniu końcowym abonenta lub użytkownika końcowego jest dozwolone, pod warunkiem że: abonent lub użytkownik końcowy zostanie uprzednio bezpośrednio poinformowany w sposób jednoznaczny, łatwy i zrozumiały, o:  celu przechowywania i uzyskiwania dostępu do tej informacji, możliwości określenia przez niego warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do tej informacji za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w wykorzystywanym przez niego telekomunikacyjnym urządzeniu końcowym lub konfiguracji usługi; abonent lub użytkownik końcowy, po otrzymaniu informacji, o których mowa w pkt 1, wyrazi na to zgodę; (…) przechowywana informacja lub uzyskiwanie do niej dostępu nie powoduje zmian konfiguracyjnych w telekomunikacyjnym urządzeniu końcowym abonenta lub użytkownika końcowego i oprogramowaniu zainstalowanym w tym urządzeniu. Jest taki zapis w ustawie, ale dotyczy on bardziej dużych korporacji czy technologicznych gigantów jak Google czy Amazon.  Zgodnie z przepisami karnymi Prawa Telekomunikacyjnego (art. 209 ust. 1, pkt. 27 i art. 210) za brak informacji o ciasteczkach karę  pieniężną w drodze decyzji nakłada Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Uwzględniając okoliczności i możliwości finansowe ukaranego podmiotu może nałożyć karę w wysokości do 3 % przychodu ukaranego podmiotu, osiągniętego w poprzednim roku kalendarzowym.  Jeżeli okres działania podmiotu jest krótszy niż rok kalendarzowy, za podstawę wymiaru kary przyjmuje się kwotę 500 000 złotych! Najłatwiej i najszybciej skorzystać z gotowych skryptów Javascript i zaimplementować je na swojej stronie.  Skorzystaj ze strony: Skrypt-cookies.pl albo ciasteczka.eu.
    • Musisz dodać kod HTML legendy grup w osobnej tabeli, bo dodałeś kod wewnątrz tabeli "WhosOnline" dlatego się rozjechało. Znaki zapytania wyświetlają się dlatego że w stylu masz zaimplementowaną nowszą wersję Font Awesome 5 a w kodzie legendy grup jest kod dla wersji 4.7. Przykładowo ten kod dla ikonki pół-gwiazdy nie zadziała na FA5 a zamiast ikonki będzie pokazywał się znak zapytania o którym wspomniałeś. <i class="fa fa-star-half-o" aria-hidden="true"></i> Poprawnym odpowiednikiem tej ikonki w nowej wersji jest: <i class="fas fa-star-half"></i> Jak widać w FA5 jest "fas" zamiast "fa" i zniknęło -o na końcu. Natomiast dla ikonek z logiem marek np. Steam czy Facebook zamist "fas" jest "fab" = Font Awesome Brand. Warto dodać że w FA5 wiele ikonek jest dostępnych tylko w wersji PRO więc nie zawsze znajdziesz dokładny odpowiednik, trzeba użyć najbardziej zbliżonej dostępnej ikonki. Myślę że wiesz już o co chodzi, bo są to naprawdę podstawy HTML.  Dobra, poprawiłem cały kod za Ciebie. Warto zadbać o to aby kod był czytelny czyli np. oddzielić sobie poszczególne komórki (td) wtedy łatwiej jest go zrozumieć i edytować. Dodatkowo nie widzę sensu dodawać stylu lokalnego (CSS) wewnątrz kodu HTML, przecież od tego jest właśnie arkusz styli, aby tam dodwać klasy i w razie czego edytować jedną klasę a nie tracić czasu na edycję kodu HTML. Przykładowo jeżeli chciałbyś teraz zmienić "padding-left" to musisz edytować to w każdym elemencie "span" a wystarczyłoby dodać nową klasę do global.css i operować tylko nią... ale mniejsza o to nie będę się czepiał 😛  Przejdź do szablonu index_boardstats, usuń cały dotychczasowy kod i wklej: {$forumstats} <table border="0" cellspacing="{$theme['borderwidth']}" cellpadding="{$theme['tablespace']}" class="tborder"> <thead> <tr> <td class="thead{$collapsedthead['boardstats']}"> <div><strong><span class="podkresleniestaty">{$lang->whos_online} </span><span class="podnapisstaty"> {$lang->online_note} </span></strong></div> </td> </tr> </thead> <tbody style="{$collapsed['boardstats_e']}" id="boardstats_e"> {$whosonline} </tbody> </table> <br /> <table border="0" cellspacing="{$theme['borderwidth']}" cellpadding="{$theme['tablespace']}" class="tborder"> <td class="trow1" style="vertical-align:top;height:20%;margin:0 auto;width:13.5%;"> <span style="font-size:13px; color: red; text-shadow: 3px 3px 10px !important;font-weight:bold;">Administracyjne:</span><br> <br> <span class="rank_admin"><i class="fa fa-star"></i> Właściciel</span> <br> <span class="rank_viceadmin" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-star"></i> Współwłaściciel</span> <br> <span class="rank_hadmin" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-star" aria-hidden="true"></i> Administrator Forum</span> <br> <span class="rank_opforum" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-star-half"></i> Opiekun Forum</span> <br> <span class="rank_mod" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-cogs" aria-hidden="true"></i> Moderator</span><br> <span class="rank_ubt" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-gavel"></i> UBTeam</span> <br> </td> <td class="trow1" style="vertical-align:top;height:20%;margin:0 auto;width:13.5%;"> <span style="font-size:13px; color: green; text-shadow: 3px 3px 10px !important;font-weight:bold;">Serwerowe:</span> <br><br> <span class="rank_wserwera" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-shield-alt"></i> Właściciel Serwera</span> <br> <span class="rank_opiekun" style="padding-left: 10px;"><i class="fab fa-yelp"></i> Opiekun Serwera</span> <br> <span class="rank_madmin" style="padding-left: 10px;"><i class="fab fa-steam"></i> Multi-Admin</span><br> <span class="rank_aserwera" style="padding-left: 10px;"><i class="fab fa-steam"></i> Admin Serwera CS 1.6</span> <br> <span class="rank_ats" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-microphone"></i> Admin Serwera TS3</span><br> <span style="font-weight: bold; color: #00ffff;"><i class="fab fa-steam" aria-hidden="true"></i>&nbsp;Admin Rezerwowy</span><br> <span style="text-shadow: 1px 1px 8px #FFCC00 ; font-weight: bold; color:#FFCC00 ;"><i class="fas fa-code" aria-hidden="true"></i>Technik Serwerów</span><br> <span style="text-shadow: 1px 1px 8px #FFCC00 ; font-weight: bold; color:#FFCC00 ;"><i class="fas fa-microphone"></i>Technik TeamSpeak</span> </td> <td class="trow1" style="vertical-align:top;height:20%;margin:0 auto;width:13.5%;"> <span style="font-size:13px; color: cyan; text-shadow: 3px 3px 10px !important;font-weight:bold;">Forumowe:</span> <br><br> <span class="rank_grafik" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-paint-brush"></i> Grafik</span> <br> <span class="rank_redaktor" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-edit"></i> Redaktor</span><br> <span class="rank_rfb" style="padding-left: 10px;"><i class="fab fa-facebook" aria-hidden="true"></i> Redaktor FanPage</span> </td> <td class="trow1" style="vertical-align:top;height:20%;margin:0 auto;width:13.5%;"> <span style="font-size:13px;color: purple; text-shadow: 3px 3px 10px !important;font-weight:bold;">Premium:</span> <br><br> <span class="rank_donator" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-dollar-sign"></i> Donator</span><br> <span class="rank_premium" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-star"></i> Premium</span><br> <span class="rank_weteran" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-gem"></i> Zasłużony</span> </td> <td class="trow1" style="vertical-align:top;height:20%;margin:0 auto;width:13.5%;"> <span style="font-size:13px; color: white;text-shadow: 3px 3px 10px !important;font-weight:bold;">Podstawowe:</span> <br><br> <span class="rank_laska" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-heart"></i> Kobieta</span> <br> <span class="rank_bywalec" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-gem"></i> Bywalec</span><br> <span class="rank_user" style="padding-left: 10px;"><i class="fas fa-user"></i> Użytkownik</span> <br> </td> </table> <br />
×