Skocz do zawartości
Pecetowicz Forum komputerowe

Dziwny problem w przeglądarkach opartych na Chromium


Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SeNioR,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dziwny problem w przeglądarkach opartych na Chromium. Monitor nie ma złych pikseli. Na YouTube czy w office online mam takie kwiatki jak na obrazkach. W firefoxie tego nie ma.

System jest zainstalowany na czysto, jest aktywowany legalną licencją Win 10 Pro z x-komu. System jest oczywiście z iso ze strony producenta. Wszystkie sterowniki i przeglądarki są aktualne.

Co to za kwiatki? Jak to naprawić? Szukałem rozwiązania ale nie znalazłem nic, co działa.

Tak samo jest na Windows 11 z dev channelu. Nie wiem czy tak jest na linuksie, bo nie mam teraz opcji tego sprawdzić. 

Wygląda jak bad pixele, ale to nie to. Monitor Acer Nitro VG240YBMIIX ( 1920x1080 )

Specyfikacja komputera:

  • Obudowa: SilentiumPC Regnum RG6V TG
  • Zasilacz: SilentiumPC Supremo L2 Gold 650W
  • Płyta główna: Gigabyte B560M D3H
  • Procesor: i5-11400
  • Chłodzenie procesora: Fera 5
  • RAM: Crucial Ballistix Red, 16 GB, DDR4, 3600 Mhz
  • Karta graficzna: Zintegrowana z procesora
  • SSD: Plextor M8VC (256 GB)
  • HDD: WD BLUE 1 TB 7200 obr

Ma ktoś jakieś pomysły?

218307762_219785353353894_5494719288321609693_n.jpg

Bez tytułu.png

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • SeNioR zmienił tytuł na Dziwny problem w przeglądarkach opartych na Chromium
  • Założyciel
  • Rozwiązanie

Cześć. A masz możliwość wsadzenia dedykowanej karty graficznej? Bo przyczyną jest prawdopodobnie zintegrowany układ graficzny na procesorze.

Zobacz temat: Problem with the Intel UHD 730 z czerwca tego roku. Autor owego tematu pisze o zniekształceniu obrazów i kodów QR, używa również przeglądarki Chrome. Dodaje że na Linuxie tego problemu nie ma.

Intel-owcy doradzili aby zainstalować najnowszą wersję sterownika Intel® Graphics który zawiera poprawkę. Zainstaluj i sprawdź czy to rozwiąże problem.

Pozdrawiam. 

  • Lubię to! 1
  • Super 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

No właśnie nie mam. Karty graficznej jeszcze nie kupiłem, bo są stanowczo za drogie a poluję na rtx 2060 nowego ze sklepu z gwarancją. A może mi pan podać link? Ten ze strony producenta płyty głównej (Najnowszy) nie działa, znaczy zainstalował się ale są te buble. Na stronie intela też jakiś pobrałem i nadal to samo. 

Edit.

Pobrałem ze strony intela jakiś program do aktualizacji i sprawdzania jego sterowników. Program wywalił stary sterownik i wgrał nowy. Sprawdziłem te buble i wszystko działa. Szukałem w internecie i nie mogłem znaleźć konkretnego rozwiązania. Dzięki @SeNioR jestem bardzo zadowolony 🙂 

Edytowane przez cyberman474
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel
16 godzin temu, cyberman474 napisał:

program do aktualizacji i sprawdzania jego sterowników.

Zapewne Intel® DSA (Driver & Support Assistant).

16 godzin temu, cyberman474 napisał:

Sprawdziłem te buble i wszystko działa. Szukałem w internecie i nie mogłem znaleźć konkretnego rozwiązania. Dzięki @SeNioR jestem bardzo zadowolony 🙂 

Fajnie że mogłem pomóc 😉 W razie dalszych pytań czy problemów, jestem do dyspozycji. 

  • Super 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...