Skocz do zawartości
Pecetowicz Forum komputerowe

Jak zainstalować i skonfigurować poprawnie MyBB? Poradnik


Rekomendowane odpowiedzi

Poradnik pokazuje w jaki sposób można zainstalować i skonfigurować skrypt MyBB

Wymagania skryptu MyBB

  • serwera stron WWW z obsługą PHP, np. Apache
  • serwer bazy danych MySQL w wersji 4.0( lub nowszej), ewentualnie PostgreSQL, bądź SQLite (w wersjach 2 lub 3).
  • język PHP z zainstalowanym modułem XML – wersja co najmniej 4.3.11.

W przypadku korzystania z Apache warto zadbać o poprawną konfigurację mod_rewrite oraz mod_security. Dzięki temu zwiększy się poziom bezpieczeństwa oraz umożliwi to skorzystanie z „przyjaznych linków”.

Pobieranie skryptu i wgrywanie 

Aby zainstalować skrypt należy najpierw pobrać pliki, które znajduję się tutaj.  Skrypt znajduje się w pliku ZIP.

Archiwum zawiera dokumentacje (katalog Documentation) oraz skrypt z instalatorem(katalog Upload). Należy uważać aby nie zmienić struktury folderów podczas rozpakowywania.

Pliki z katalogu Upload za pomocą klienta FTP wysyłamy do katalogu naszego forum na serwerze.

Uruchomienie instalatora

W pasek adresu wpisujemy http://adres_forum.pl/install/index.php


W przypadku pojawienia się białej strony należy sprawdzić czy atrybuty plików są poprawne oraz czy struktura plików nie została zmieniona.

Krok 1: powitanie i licencja

Na samym początku zobaczymy powitanie, w której znajdziemy informacje o krokach instalacji. Klikamy NEXT, zobaczymy tekst licencji. MyBB od wersji 1.4.3 jest dostępne na licencji GNU GPL v3, klikamy NEXT, co oznacza, że akceptujemy licencję.

Krok 2: test serwera

Instalator wykonuje test przed instalacją, sprawdzane są m.in. uprawnienia plików. Po prawo wynik przykładowego testu.

Jeżeli coś zaznaczone jest na czerwono należy to poprawić, aby przejść do kolejnego kroku instalacji.

Krok 3: konfiguracja bazy danych

Na samym początku musimy wybrać tym bazy(opcja Database Engine). Do wyboru(w zależności od serwera) możemy mieć MySQL Improved, MySQL, SQLite 2, SQLite 3 lub PgSQL.

Najbardziej zalecaną bazą jest MySQL Improved, jeżeli do wyboru jest ta baza danych, to powinniśmy właśnie ją wybrać. W przeciwnym razie zalecana jest popularna baza MySQL.

W pole Database Server Hostname wpisujemy adres serwera bazy danych, w większości przypadków to localhost.

Następne pole to Database Username, czyli użytkownik bazy danych i w Database Password hasło bazy danych

Database Name to pole, w które musimy wpisać nazwę naszej bazy danych.

Dwa ostanie pola to prefix tabel w bazie danych oraz kodowanie. Powinniśmy zostawić domyśle wartości.

Klikamy NEXT i rozpocznie się proces tworzenia tabel w bazie danych. Jeżeli wszystko przebiegnie poprawnie to zobaczymy listę tabel w bazie danych. Klikamy NEXT.

Kolejne dwa kroki to wprowadzanie danych do bazy danych oraz instalacja szablonów, musimy dwa razy wybrać NEXT.

image

Krok 4: konfiguracja forum

Ustawienia forum

W tym kroku możemy zmienić domyślne ustawienia forum. Poniżej znajduje się opis wszystkich pól:

  • Forum Name – nazwa forum,
  • Forum URL – pole w 99,9% jest uzupełnione poprawnie. Jeżeli jednak adres jest błędny, musimy to poprawić. Uwaga! Adres nie może się kończyć ukośnikiem,
  • Website Name – nazwa strony WWW (jeżeli posiadamy), nazwa będzie wyświetlana w stopce Forum,
  • Website URL – adres strony WWW (jeżeli posiadamy). Pole można pozostawić puste jeżeli nie posiadamy forum. Link będzie wyświetlał się w stopce,
  • Cookie Domain – ustawienie domeny cookies- tzw. ciasteczek(szczegółowo pisane poniżej),
  • Cookie Path – ustawienie path dla domeny (szczegółowo opisane poniżej),
  • Contact Email– kontaktowy adres e-mail, wyświetlany m.in. w stopce.

Ustawienia cookies umożliwiają m.in. możliwość logowania się. Poniżej znajduje się opis w jaki sposób należy skonfigurować cookies w zależności od domeny:

1. www.adres_forum.pl:

Cookie Domain: .adres_forum.pl

Cookie Path: /

2. www.adres_strony.pl/forum:

Cookie Domain: .adres_strony.pl

Cookie Path: /forum/ (Uwaga! Na końcu musi znajdować się ukośnik)

3. www.forum.adres_strony.pl:

Cookie Domain: .forum.adres_strony.pl

Cookie Path: /

4. www.subodmena.adres_strony.pl/forum:

Cookie Domain: .sub.adres_strony.pl

Cookie Path: /forum/ (Uwaga! Na końcu musi znajdować się ukośnik)

Po poprawnym uzupełnieniu wybieramy NEXT.

Konto administratora

Teraz musimy skonfigurować konto głównego administratora.

W pole Username wpisujemy nazwę administratora, w pole Password wpisujemy hasło, które potwierdzamy w Retype Password. Ostatnim polem jest adres e-mail administratora(E-mail Address). Po uzupełnieniu klikamy NEXT.

Zakończenie

Jeżeli wszystko poszło poprawnie zobaczymy komunikat o zakończeniu instalacji. Na samym dole w żółtej ramce znajduje się odnośnik do listy mailingowej. Dzięki temu możemy być powiadamiani m.in. o nowych wersjach skryptu.

Usuwamy katalog /install. Musimy jeszcze zmienić atrybut dla pliku/inc/config.php. Atrybut zmieniamy na 444 (w niektórych wypadkach 644).

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez ExtremelyArt
      Poradnik ten przedstawia szybki proces wgrywania szablonu na skrypt MyBB. Wystarczy zaimportować plik XML.
      Style są zazwyczaj spakowane w archiwum ZIP (czasami RAR), po pobraniu należy je rozpakować.
      W środku znajdziemy w większości przypadków katalog images oraz plik XML – nazwa tego pliku jest różna w zależności od stylu. W archiwum znajdują się czasami pliki z pomocą, licencją, a także zrzut ekranowy stylu.
      Pobieramy nasz styl i wypakowujemy do dowolnego folderu. Pakę z naszymi obrazkami wrzucamy do katalogu images znajdującym się na twoim serwerze. Wchodzimy w Panel Administratora Style i szablony Importuj Styl. Wskaż położenie pliku .xml(Ma być kompatybilny z daną wersją MyBB. Ustawiamy jako domyślny styl.
    • Przez SHEYK
      WItam, mam  kilka problemow z wgraniem GM AMXBans na WWW.
      Oto one:
      1. W pierwszej zakladce wyskakuje mi takie cos: Screenshot by Lightshot
      2. po drugie, dopiero jak zmienie jezyk na jezyk polski, dziala mi przycisk DALEJ
      3. Na koncu, po wgranie amxbans, wyskakuje cos takiego: Screenshot by Lightshot
    • Przez elitespartan
      Siema mam pytanko mam zamiar kupić overwatcha tylko nie wiem na ilu fps i przy jakich ustawieniach mi pójdzie ktoś coś ?


    • Przez JC0B GAMING
      Witajcie! Chciałbym w tym poradniku krótko opisać język HTML5 oraz CSS3 i jak nim się posługiwać.
      Język html stosuje się do tworzenia stron internetowych. Przeglądarki internetowe odczytują składnię html i interpretują ją, wyświetlając stronę.
      Zaczynając krótko opiszę wam parę rzeczy, które warto stosować.
      <meta charset="utf-8">   Czyli jest to potrzebne żeby pojawiały się polskie znaki na naszej stronie internetowej.
      Znacznik body <body> </body> Ustawienia strony trafiają do sekcji wyznaczonej przez element <head>,  natomiast treść strony internetowej, czyli wszystko to co zostanie wyświetlone na ekranie musi znaleźć się w elemencie <body> (ang. ciało strony, dokumentu).
      Pomiędzy znacznikami <body> oraz </body> lokujemy wszystkie informacje, które chcielibyśmy umieścić na stronie. Zaktualizujmy teraz nasz dokument o nowy znacznik.
      <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1"> Wiele osób wie czym jest RWD, ale postaram wam się to wyjaśnić:
      Responsive web design (RWD) – technika projektowania strony www, tak aby jej wygląd i układ dostosowywał się automatycznie do rozmiaru okna przeglądarki, na której jest wyświetlany np. przeglądarki, smartfonów czy tabletów.
      Aby zrobić odsyłacz należy do tego:
      <a href="index.html">Twój Tekst</a> Jeżeli chcemy mieć kod css to tworzymy pliczek style.css, ale przed tym musimy w html dodać to:
      <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> Generalnie jeżeli chcemy dodać jakiś kod css gdzie nie mamy tego kodu wyżej lub style.css to po prostu dajemy
      <style> </style> Lecz po co sobie zaśmiecać index.html/php jak możemy mieć do tego odpowiedni pliczek, którym jest np style.css
      Jeżeli chcemy edytować nasz odsyłacz to możemy to zrobić za pomocą CSS
      Nasz kod na odsyłacz <a href="index.html">Start</a> Jeżeli chcemy, aby nasz odsyłacz zyskał np wielkość itd to należy do tego: <div class="odsylacz"><a href="index.html">Start</a></div> Tam gdzie dałem "odsylacz" mozecie dać co chcecie i gdy chcemy wtedy w style.css dodać nasz kod wystarczy .odsylacz { } lub jeżeli chcemy w html pliku to <style> .odsylacz { } </style> Pokaże wam krótki kodzik: <style> .odsylacz { color: #000; text-align: right; font-size: 7.2rem; } </style> Jeżeli chcemy, aby nasza strona posiadała tytuł należy do niego kod:
      <tittle> </tittle> czyli <tittle>tutorial</tittle> nasz strona zyskała tytuł tutorial Jeżeli chcemy, aby nasz tekst itd zyskał jakiś fajny efekt mam na myśli font to polecam stronę:
      https://fonts.google.com/ Gdy chcemy aby nasz font zadziałał należy w htmlu dodać:
      <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Gloria+Hallelujah" rel="stylesheet"> a tam gdzie mieliśmy
      <style> .odsylacz { } </style> Należy dodać: <style> .odsylacz { font-family: 'Gloria Hallelujah', cursive; } </style> DOCTYPE HTML5
      <!DOCTYPE html> Deklaracji dokumentu html dokonujemy na samym początku strony internetowej, na samej górze, na pierwszej linii kodu html. Deklaracja ta informuje przeglądarkę o rodzaju dokumentu, który ma przetworzyć.
      Deklaracji języka stosowanego na naszej stronie internetowej dokonujemy za pomocą:
      <html lang="pl"> Sekcja nagłówkowa w HTML
      <head> </head> Krótki kodzik: <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <meta http-equiv="Content-Language" content="pl" /> <meta name="Author" content="Jacob192" /> <title>Poradnik</title> </head> Autor html
      <meta name="Author" content="Jacob192" /> Może teraz trochę o javascript:
      Tworzymy plik o nazwie np: xxx.js a w htmlu:
      <script src="xxx.js"></script> Tak jak wyżej pisaliśmy o odsyłaczu także możemy edytować nasz tekst za pomocą CSS wystarczy:
      <div class="xxxxx">xxxxx</div><br> Też możemy za pomocą style.css lub po prostu <style></style> <style> .xxxxx { } </style> Każdą rzecz można edytować w CSS tylko nie zapominajcie o <div class="xxxxx"></div>
      Kody Javascript są określane tagiem
      <script> </script>  Jeżeli chodzi oto jaki program macie pobrać to polecam notepad ++. Polecam wam też pobrać przeglądarkę Firefox developer edition
      Jeżeli nie wiecie jaki to kolor, który wam się podoba na danej stronie to polecam zainstalować dodatek Color Picker lub ColorZilla.
      Co do RWD to polecam temat: Wstęp do RWD jako obowiązkowa lektura każdego Juniora
      Poradnik będę dokańczać! Na ten moment jest to tylko opisanie co i jak a póżniej będziemy robić strony w tym poradniku krok po kroku.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...