Skocz do zawartości
Pecetowicz Forum komputerowe

Klonowanie dysku SSD. Samsung Magician nie widzi AHCI


Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Certina,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Program Samsung Magician nie widzi AHCI dysku SSD choć jest w biosie aktywne. Związane jest to z małą wydajnością dysku Samsung 870 EVO.

W specyfikacji widnieje wydajność odczyt/zapis 530/560 MB/s a w rzeczywistości benkchmark AS SSD pokazuje mi zapis na poziomie 380 MB/s.

Może jakieś sugestie do tego problemu.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Cześć. Dysk na pewno wpięty w prawidłowy port SATA 6.0 Gb/s? 

W tytule napisałeś że chodzi o klonowanie, dysk już sklonowałeś czy dopiero zamierzasz?

Przeprowadź test w programie ATTO Disk Benchmark i daj znać czy prędkość pracy dysku jest lepsza czy podobna do tej w AS SSD.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

Port prawidlowy 6.0 Gb/s, zresztą potwierdza to AS SSD.

 ATTO Disk Benchmark podaje wiecej wyników od AS SSD. Otóż wyniki są prawie identyczne. Najwyższa wartość w ATTO wynosi 378.5 MB/s

Podejrzewam, że dysk nie obsługuje kontrolera AHCI lub ma w jakiś sposób nie uaktywnioną funkcję. W Samsung Magician wyświetla komunikat: AHCI Mode - Deactivated, czyli dezaktywowany. Dysk oczywiście po sklonowaniu. Tak przy okazji klonowania. Wydawało mi się, że klonowanie to dokładne skopiowanie ze starego dysku na nowy, no może nie identycznie. Po klonowaniu, jak partycja systemowa na dysku HDD miała wartośc ponizej 50 GB tak po sklonowaniu ma 88 GB. Co u licha z tym klonowaniem. Kloonowałem programem Macrium Reflect.

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Rozwiązanie
Napisano (edytowane)

No tak. Byłem otumaniony jak chłop pańszczyźniany. Podpiąłem pod port SATA 6.0 GB/s ale Asmedia a powinien podłaczyc pod SATA 6.0 GB/s Intel Z77. Wydawało mi sie, że port SATA 6.0 GB/s jest identyczny jak inny  SATA 6.0 GB/s. Teraz dysk smiga jak powinien, czyli powyzej 500 MB/s.

Pozostało jeszcze oczyścić dysk ze śmieci po klonowaniu. Systemowy odkurzacz i Ccleaner nie dają rady.

Edytowane przez Certina
  • Lubię to! 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Zależy co zostało po tym klonowaniu. Przy klonowaniu na nowy typ nośnika zawsze jest różnica zajmowanego miejsca.

Spróbuj użyć Glary Utilities 5 a do usuwania programów wraz z ich całą zawartością - Revo Uninstaller.

  • Lubię to! 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 7.06.2021 o 16:32, G00R4L napisał:

Też miałem podobny problem (nie z tym dyskiem) przy klonowaniu. Wtedy też korzystałem z Macriuma i gdzieś w poprzednich tematach napisałem, że w sumie program nie jest warty uwagi, polecam sprawdzić AOMEI Partition Assistant Standard w wersji 6.1.

 

Jeśli dobrze pamiętam to ten program z opcją klonowania jest płatny.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 8.06.2021 o 22:05, Certina napisał:

Jeśli dobrze pamiętam to ten program z opcją klonowania jest płatny.

W wersji 6.1 nie jest płatny, dlatego o niej wspomniałem

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...