Skocz do zawartości
Pecetowicz Forum komputerowe

Komputer nie wykrywa dysku Crucial MX500 M.2 na Gigabyte Z490 UD


Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez przemekan,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z dyskiem M.2. Nie jest on widoczny ani w BIOSie ani w systemie. Mam też dysk SATA III i próbowałem go podpinać już pod różne porty. Nie mam pojęcia co mogę zrobić żeby to działało. Mam również zaktualizowanego BIOSa.

Płyta: Gigabyte Z490 UD

Dysk: SSD Crucial MX500 500 GB M.2 2280 SATA III

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Cześć. Zarówno dysk M.2 jak i SATA III nie jest wykrywany? Płyta posiada dwa sloty M.2, rozumiem że montujesz dysk M.2 w pierwszym gnieździe? 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Rozwiązanie
W dniu 7.08.2021 o 21:47, Eryk Kluj napisał:

@SeNioR Tylko m.2 nie działa. Płyta ma 3 sloty M.2, 2 PCIe i jedno to "zwykłe", tam gdzie pasuje mój dysk.

1. Płyta ma 2 działające sloty- M2A i M2M, M2P jest zarezerwowane i nie funkcyjne.

2. Dysk m.2 SATA montujesz w slocie M2A.

3. Jeżeli w slocie M2A zamontujesz dysk SSD SATA, to wtedy nie działa Ci port SATA3 1

  • Lubię to! 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 12.08.2021 o 01:13, Eryk Kluj napisał:

Podłączyłem pod M2A i dziala, dzięki wielkie! Swoja droga po co robić na płycie slot, który i tak nie działa?

Czasami tak jest, chodzi tu zapewne o projekt płyty głównej- jeden projekt, kilka modeli płyt, dzięki temu koszty produkcji spadają a poszczególne funkcje włącza się i wyłącza już Biosem dedykowanym do konkretnej płyty.

  • Lubię to! 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...