Skocz do zawartości
Pecetowicz Forum komputerowe

Komputer po wymianie płyty głównej, procesoru i ramu nie uruchamia się


Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem wymieniłem płytę główną procesor i ram 

Procesor to i5 9400f

Płyta główna jest od Asusa

Zaraz po upgradzie zaktualizowałem sterowniki było dobrze przez 2h grałem w CS go nagle crusz poczekałem 30min i nic więc zresetowałem komputer i czarny ekran z kursorem postanowiłem zresetować bios po resecie dysk HDD padł więc został mi ssd przez 2 dni przed uruchamianiem pc czasami musiałem resetować bios.

Aż do dzisiaj nic nie dał reset biosu wymieniłem zasilacz bios pokazywało żeby uruchomić f2 albo del lecz USB nie działa popiołem inna myszkę laser się świeci i nie wiem co mam robić USB nie działa klawiatura nie działa na starej płycie to samo więc nie wiem czy płytę dać do reklamacji bo nowa płyta ma tydzień .

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Cześć. Napisz dokładnie co to za model płyty głównej. Na procesorze masz jakieś chłodzenie czy standardowe BOX'owe? Może temperatury są za wysokie i procesor się przegrzewa. 

Co się obecnie pokazuje jak uruchamiasz komputer?

2 godziny temu, natalia barańska napisał:

przez 2h grałem w CS go nagle crusz poczekałem 30min

Zobacz jaki błąd pojawił się w "Podglądzie zdarzeń" PPM na Menu Start --> Podgląd zdarzeń.

1 godzinę temu, natalia barańska napisał:

postanowiłem zresetować bios po resecie dysk HDD padł

Dysk pewnie sprawny, ale jak zresetowałeś BIOS to pewnie nie jest wykrywalny lub nie jest bootowany jako pierwszy. 

1 godzinę temu, natalia barańska napisał:

przez 2 dni przed uruchamianiem pc czasami musiałem resetować bios.

Po co aż tyle razy resetowałeś BIOS

2 godziny temu, natalia barańska napisał:

lecz USB nie działa popiołem inna myszkę laser się świeci i nie wiem co mam robić USB nie działa klawiatura nie działa

Sprawdzałeś na innym porcie USB? (z przodu i z tyłu)? Urządzenia są pewnie sprawne, kwestia tego że PC ich nie wykrywa bo podstawowe sterowniki nie mogą się załadować. 

  • Lubię to! 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na każdym porcie sprawdzałem bios się wyświetla lecz nie da się wejsc bo żaden port USB nie działa na każdym porcie w obudowie też

received_440687723697480.jpeg

USB Drvices total: 0 Drive, 0 Keyboard, 0 Mouse, 0 Hub.

Please enter setup to recover BIOS setting.

No Keyboard Detected!

Press F1 to Run SETUP.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Faktycznie nie wykrywa żadnego urządzenia USB. Wymieniałeś może baterię CMOS (która podtrzymuje ustawienia BIOS)? Jeżeli nie to możliwe że jest rozładowana.

Spróbuj wymienić baterię CMOS na płycie głównej.

Sprawdź też czy masz port PS/2 (starsze) do którego kiedyś podłączało się myszkę albo klawiaturę. Bo ten port cię jeszcze ratuje, wtedy M i K powinny działać i będziesz mógł wejść do BIOSu.

PS2_keyboard_and_mouse_jacks-pecetowicz.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel
W dniu 21.03.2021 o 13:28, natalia barańska napisał:

Te porty też działają

chciałeś napisać nie* działają? 

W dniu 21.03.2021 o 13:28, natalia barańska napisał:

jest możliwość że to grafika ?

Raczej to mało prawdopodobne. Ale aby to sprawdzić odłącz kartę graficzną i użyj zintegrowanego układu graficznego. (podłącz monitor do płyty głównej).

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez kimczii
      Witam wszystkich serdecznie. Tydzień temu przyjechał do mnie komputer kupiony na Allegro, nie używany, nowy złożony tam na miejscu od Action S.A.
      BitDefender Internet Secuirty Obudowa: I-BOX WIZARD 4 GAMING Płyta: MSI B365M PRO-VH Pamięć: ADATA Premier DDR4 2666 MHZ 8 GB CL19 x2 Dysk SSD BX500 960GB SATA 3 Grafika: Gigabyte GeForce GTX 1660 OC 6G Procesor: Intel Core i5-9400F Zasilacz: AEROCOOL PSG VX-600plus 600W 80+ Podczas uruchamiania standardowo porobiłem wszystkie aktualizacje które były możliwe do zrobienia sprawdziłem sterowniki od karty graficznej i przeszedłem do tej lepszej części czyli ogrania paru tytułów
      Lecz długo się nie cieszyłem bo komputer zaczął mi się wyłączać w sumie w różnych momentach jego użytkowania, czy to podczas grania, czy to podczas używania przeglądarki.
      Z tego co zdążyłem zauważyć to pokazuję mi 3 standardowe błędy które są opisane w dolnej linijce.
      Błąd krytyczny. Disc read error (5.0). mp_donetsk_00582_tr.ff
      Kod błędu: 0x0000000141707f4 7505236 0xc00000005 ModernWarfare.exe
      Komputer napotkał problem i należy go uruchomić ponownie. Trwa zbieranie informacji o błędzie. Po zakończeniu...




    • Przez Marcin_1234_
      Od jakiegoś czasu wentylatory w moim komputerze pracują dosłownie jak suszarka. GPU: Gtx 1660, CPU i5-9400f.  Przez większość czasu wentylatory pracują normalnie, ale podczas losowych momentów np. przeglądanie stron internetowych wentylatory zaczynają pracować na pełnych obrotach.
      Dzieje się to przez kilka minut, a potem wraca do normy. Dodam, że komputer w środku mam w miarę czysty oraz zużycie procesora podczas tej głośnej pracy jest na poziomie 1%. Temperatury na podzespołach też są normalne: procesor 30, karta graficzna 40. Moc zasilacza 500 W. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

    • Przez existgod
      Gra Fortnite tylko czasami jest płynna, podczas gry cały czas czuję spadki i nie ma płynności, mam ustawione 144fps. Mam GTX 1050 TI.
      Podczas strzelania się w boxie czuje jakbym miał 40-50fps a do tylu fpsy raczej nie spadają. Mam 75hz z gsync a znajomy na 60hz mówi, że u niego cały czas chodzi płynnie i nie czuje spadków.  
      W monitorze iiyama g2530hsu jest opcja Overdrive i gdy zmieniłem jej wartość z 0 na +1 to płynność jest ogólnie większa ale i tak w normalnej grze jej prawie w ogóle nie ma, przy strzelaniu z pompy w boxie czuje się jak na 40fps, ogólnie jak jest bitka to mocno ścina. Mogę dodać też, że mimo gsynca występuje u mnie tearing. Kolega ma ryzena 5 2600 i np. w lobby on ma zużycie CPU 18% a ja 50%.
      i5 9400f, 1050ti, 16gb ram, h310m-hdv, gierka na SSD.
    • Gość Shenpai
      Przez Gość Shenpai
      Czy mój komputer udźwignie grę Assassin's Creed: Odyssey na co najmniej średnich ustawieniach graficznych? Jeśli się uda to chciałbym wiedzieć mniej więcej w ilu FPS'ach.
      Karta graficzna: GeForce GTX 1650 4 GB Procesor: Intel Core i5-9400F (2.9 GHz, 4.1 GHz Turbo, 9 MB Cache, 65W) Pamięć RAM: 8 GB DDR4-2666 (PC4-21300)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...