Skocz do zawartości
Pecetowicz Forum komputerowe

Nie ma obrazu, klawiatura nie działa - świeci się dioda led DRAM i CPU


Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Dzujkovskyyy,

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mam problem z moim komputerem, który aktualnie odmawia pracy. Jakiś czas temu miałam identyczny problem jednak jako, że mam tylko jedną pamięć DDR4 16gb i dwa sloty to przełożyłam pamięć ze slotu pierwszego do drugiego. Przez jakiś czas działało aż do teraz.

Wszystko zaczęło się od tego, że pewnego dnia wyjmowałam i wkładałam kartę graficzną bo chciałam ja przeczyścić i po odpaleniu komputera nie działo się nic. Komputer sie uruchomił tak jak na filmiku jednak nie dochodził żaden sygnał do monitora. Klawiatura i myszka także się nie uruchamialy (klawiatura się świeci i zawsze przy uruchamianu zaczynała świecić nawet jeszcze zanim pojawił się obraz na monitorze).

Kilkanaście prób włączania i wyłączania komputera i nagle zaczął działać. Niestety nie zwróciłam wtedy uwagi czy świeciły się diody Led na płycie głównej, ale wydaje mi się, że gdyby wtedy się świeciły to zwróciło by to moja uwagę. Od teraz komputer uruchamial się duzo wolniej. Po uruchomieniu monitor szukał sygnału przez kilkanaście sekund aż w końcu wskakiwal.

To samo było z klawiaturą (tak jakby zasilanie do usb dochodziło z opóźnieniem). Komputer pochodził z 2 tygodnie po czym jednego dnia podczas grania w grę wszystko się zacielo, wyskoczył na moment blue screen (nie zdążyłam nawet zobaczyć jaki był error) i komputer się zrestartowal. Po restarcie tak jak wcześniej nic się nie uruchamialo. Jednak tym razem paliła się dioda led DRAM na płycie głównej.

Nie jestem w stanie na 100% powiedzieć, czy co jakiś czas przeskakiwala na CPU tak jak teraz, bo najzwyczajniej nie pamiętam. Byłam gotowa kupować nowa kość ram, ale stwierdziłam, że sprawdze czy przełożenie do drugiego slota cos da.

No i dalo, komputer tak jak wcześniej uruchamial się z opóźnieniem ale działał. Też pociągnął tak prawie z miesiąc po czym uruchomił się, wszystko działało, nie zdążyłam się jeszcze zalogować, po czym ekran się wyłączy (tak jakby zniknął sygnał bo monitor na okrągło go szukał).

Zrestartowalam komputer i znowu ten sam problem. Nie ma obrazu, klawiatura, myszka również nie działają.

Poniżej zamieszczam filmik jak zachowuje się komputer podczas uruchamiania.

https://streamable.com/tycwo1

  • Płyta główna MSI H110M PRO-VD
  • Karta graficzna MSI GeForce GTX950 GAMING 2GB
  • Pamięć HyperX Fury, DDR4, 16 GB, 2133MHz (co do pamięci to kilka lat temu była wymieniana, bo wyskakiwal blue screen, ale została wymieniona na ta sama, bo poszło na gwarancję)
  • Procesor Intel Core i5-6400, 2.7GHz, 6 MB
  • Dysk SSD Patriot 240 GB 2.5" SATA II SATA III (także był wymieniany na gwarancji razem z pamięcią ram)
  • Dysk Seagate BarraCuda 1 TB 3.5" SATA III
  • Zasilacz Antec VP 500W
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Ekspert
  • Rozwiązanie

Witaj @agentt

Jeżeli komputer ma kilka latek najpierw proponuję wyczyścić styki pamięci RAM, sloty od ramu a i slot od karty graficznej.
Zwykły ręcznik papierowy wystarczy, aby wyciągnąć kurz z tych slotów (kilka razy miałem sytuację dziwnych anomalii i okazał się to kurz w slotach 🙂)

Standardowe procedury (warto spróbować) wyciągnąć baterię BIOS na godzinkę. I jeżeli uda Ci się uruchomić komputer zaktualizuj sobie BIOS płyty głównej (przez stary bios często właśnie są problemy z pamięcią ram, gdzie dodatkowo masz 1x16gb).

Jeżeli coś jeszcze mi przyjdzie do głowy to odezwę się 😉

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...