Skocz do zawartości
Szukaj na Pecetowiczu
  • Utwórz konto

Nowy komputer wyłącza i resetuje się samoczynnie. Błąd VGA.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z komputerem, złożyłem go 2 miesiące temu. Generalnie z dnia na dzień moja karta graficzna po prostu padła. Jednego dnia postanowiłem odpalić po prostu wymagającą grę i chwile po tym jak gra się uruchomiła do menu, bum - czarny ekran, nic nie mogę zrobić i pozostało mi tylko użyć przycisku od restartu..

Powiedziałem sobie - ok może po prostu jakiś błąd gry i się zwiesiło, generalnie może wina gry. Odstawiłem ten problem na bok, wróciłem do grania w mniej wymagające gry ( CS 1.6, ETS ), tam wszystko śmigało bez zarzutu. Na następny dzień znów próbuje odpalić tą grę ( Squad ) i znowu to samo, czarny ekran i totalna zwiecha komputera, jednak po restarcie komputer normalnie się nie uruchomił - czarny ekran, po 2 kolejnych restartach BIOS zapiszczał - błąd VGA na płycie i wyraźny sygnał oznaczający błąd karty ( jeden długi, dwa krótkie), również wentylatory wskakiwały na najwyższe obroty..

Udawało mi się po kilku restartach dostać do systemu, jednak wywalało co jakiś czas ten czarny ekran i nic nie mogłem zrobić. Jak już udało mi się dostać do systemu to od razu próbowałem od nowa zainstalować sterowniki, udało się, jednak nie pomogło.. Z biegiem czasu coraz ciężej mi było dostać sie do systemu. 

Po różnych radach forumowiczów nadal bez poprawy.. Spróbowałem podpiąć inną kartę graficzną, wszystko było ok, więc raczej problem z kartą, wszyscy przypuszczali wadę fabryczną. Próbowałem formata i aktualizacji BIOSu i nadal to samo.. Więc postanowiłem składać reklamacje karty, jednak.. nagle zaczął się nowy problem, na zastępczej karcie podczas przeglądania internetu czy innych prostszych czynności komputer się nagle wyłączał i włączał samoczynnie.. i tak co jakiś czas, mógł chodzić 10,15 minut ale w końcu się wyłączał i włączał od nowa.. i tak w kółko.

Już sam nie wiem o co może chodzić.. Myślę nad oddaniem do serwisu i może tam stwierdzą o co chodzi, ale jeszcze się wstrzymuje bo może coś doradzicie.

Oczywiście wcześniej PC chodził bez zarzutu i temperatury były w normie. Nie było żadnych zwieszeń i spadków wydajności, po prostu idealnie. Karta nie była podkręcana ani nic, po prostu jak ją wpiąłem podczas składania tak jej nie ruszałem i wszystko chodziło dobrze.

Oto specyfikacja:

  • Płyta główna MSI B460 Torpedo
  • Pamięć Ram Patriot Viper 2x8gb 3000mhz
  • Procesor I5 10400f
  • Zasilacz SPC Vero L3 600W
  • Karta graficzna RX6600 Eagle GIGABYTE
  • Obudowa Signum SG1 TG
  • Dysk M.2 Patriot, Dysk SSD 500GB Samsung
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedyne co mi przychodzi do głowy to jeszcze problem z zasilaczem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, przemekan napisał:

Jedyne co mi przychodzi do głowy to jeszcze problem z zasilaczem.

Na drugim forum chłopaki też to podejrzewają.. musze u kogoś sprawdzić czy chociaż ta karta jest sprawna..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

@mwnnck Udało Ci się sprawdzić już zasilacz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kontynuuj dyskusję

Dołącz do Pecetowicza, aby kontynuować dyskusję w tym wątku.

  • Dodaj nową pozycję...
  • Dodaj nową pozycję...