Jump to content
Sign in to follow this  
fabek

Ocena kodu PHP i CSS napisanej strony na CODEPEN

Recommended Posts

Cześć,

od pewnego czasu uczę się html i css (jeszcze trochę i zaczynam php). Napisałem taką stronę w mniej więcej 30 minut, bardzo luźno mi się pisało, cały kod pochodził z głowy, nie brałem nic gotowego.

Strona wygląda tak, a kod od niej tak 

Nie zrobiłem stopki jeszcze, bo niestety nie umiem. Chciałbym umieścić ją w przezroczystym prostokącie z zaokrąglonymi brzegami. Jeżeli macie jakieś wskazówki - proszę, piszcie. 

Proszę również o ocenę kodu (wiem, że w css na pewno są jakieś błędy lub niepotrzebne linijki).

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
1 minutę temu, mcncc napisał:

Pamiętaj, że ludzie patrząc w kod wyrabiają sobie opinie o autorze.

 

Co do stopki

 

 

A jeśli chodzi o kształt to wartość border-radius

To znaczy, że lepiej się nim na początku nie "chwalić"?

Share this post


Link to post

Dlaczego <img> jest bez atrybutu alt? Skoro zamykasz <br>, to każdy inny pojedynczy znacznik też powinieneś zamknąć - bądźmy systematyczni w tym co robimy. A zamyka się je po to, żeby spełnić standard. Używasz HTMLa w wersji 5, a nie korzystasz ze znaczników semantycznych - dlaczego? Na stronach staraj się umieszczać fonta bezszeryfowego - lepiej się czyta.

 

Co do stopki: border-radius + background z rgba();

 

PS. Unikaj stylowania po ID elementu.

  • Like 3

Share this post


Link to post

A więc jest to bardzo amatorskie ale rozumiem to początki sam lepszy nie byłem na początku można powiedzieć że i tak nie jestem. Nie za bardzo rozumiem czemu to "coś" (nwm jak to nazwać) ma służyć i nwm za bardzo jak to ocenić . No brakuje tu wiele elementów przydało by się jakieś menu/stopka itd myślę że wiesz o co mi chodzi. Ucz się ucz bo tworzenie czegoś w html/css to nie tylko opcja nauczenia się czegoś ale i dobra zabawa

Share this post


Link to post
2 minuty temu, Salva napisał:

Dlaczego <img> jest bez atrybutu alt? Skoro zamykasz <br>, to każdy inny pojedynczy znacznik też powinieneś zamknąć - bądźmy systematyczni w tym co robimy. A zamyka się je po to, żeby spełnić standard. Używasz HTMLa w wersji 5, a nie korzystasz ze znaczników semantycznych - dlaczego?

 

Co do stopki: border-radius + background z rgba();

 

PS. Unikaj stylowania po ID elementu.

Sądziłem, że lepiej jest właśnie używać div z id zamiast znaczników semantycznych. Divy zostały przez nie wyparte?

 

Dlaczego tego unikać? Lepiej używać klas?

 

 

Share this post


Link to post
7 minut temu, fabek napisał:

To znaczy, że lepiej się nim na początku nie "chwalić"?

 

Jak najbardziej co lepsze prace, które sam wybierzesz pokazuj, żeby można było cię nakierować i korygować błędy. Tak jak chłopaki up ładnie Ci wytłumaczyli.

Share this post


Link to post
2 minuty temu, Kiler </> napisał:

A więc jest to bardzo amatorskie ale rozumiem to początki sam lepszy nie byłem na początku można powiedzieć że i tak nie jestem. Nie za bardzo rozumiem czemu to "coś" (nwm jak to nazwać) ma służyć i nwm za bardzo jak to ocenić . No brakuje tu wiele elementów przydało by się jakieś menu/stopka itd myślę że wiesz o co mi chodzi. Ucz się ucz bo tworzenie czegoś w html/css to nie tylko opcja nauczenia się czegoś ale i dobra zabawa

Pisałem to z chęcią sprawdzenia siebie, jak mi pójdzie bez używania jakichkolwiek pomocy z zewnątrz czyt. internet.

Share this post


Link to post
6 minut temu, fabek napisał:

Sądziłem, że lepiej jest właśnie używać div z id zamiast znaczników semantycznych. Divy zostały przez nie wyparte?

Nie zostały wyparte, a zepchnięte na drugi plan. Tam, gdzie nie można użyć znacznika semantycznego wstawia się <div>.

 

6 minut temu, fabek napisał:

Dlaczego tego unikać? Lepiej używać klas?

ID jest unikatowe w obrębie danego widoku. Służyć powinno jedynie do jednoznacznego określenia danego elementu - zatem używa się go głównie w skryptach JS. Stylowanie po ID nie jest zabronione, ale to zła praktyka. Lepiej używać CLASS, bo po to właśnie zostały "stworzone".

  • Like 2

Share this post


Link to post
2 minuty temu, Salva napisał:

Nie zostały wyparte, a zepchnięte na drugi plan. Tam, gdzie nie można użyć znacznika semantycznego wstawia się <div>.

 

ID jest unikatowe na w obrębie danego widoku. Służyć powinno jedynie do jednoznacznego określenia danego elementu - zatem używa się go głównie w skryptach JS. Stylowanie po ID nie jest zabronione, ale to zła praktyka. Lepiej używać CLASS, bo po to właśnie zostały "stworzone".

Rozumiem. Dziękuję za pomoc.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Create a New Account. It’s free and easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
×
×
  • Create New...