Jump to content
Sign in to follow this  
Grzegorz

Po zmianie ID na CLASS strona nie wyświetla prawidłowo CSS

Recommended Posts

Witam mam problem ze stroną : http://www.grzegorzpaluch.iwebt.pl/projapl.html. Gdy zmieniam w plikach " id " na " class" to strona nie działa tak jak powinna. Tak jakby nie współgrała z css lecz w nim też zmieniłem to zakończenie. (W tym linku wszystko gra, dałem go gdyż gdy robię to wersji roboczej tej strony to nie współgra wszystko). 

Share this post


Link to post

Jakie zakończenie?

Ogólnie to pamiętaj o tym, że ID może być jedno unikatowe na cały dokument czyli nie może istnieć dwa elementy o tym samym ID, z klasami jest zupełnie inaczej, może być ich nawet 23034258252 takich samych w dokumencie. Ale... o jakie zakończenie Ci chodzi?

  • Like 1

Share this post


Link to post
53 minuty temu, rogue napisał:

ID może być jedno unikatowe na cały dokument

Na daną, wyświetlaną stronę, a nie na cały dokument, ale cenna uwaga.

 

Pokaż kodowanie + opisy elementów w CSS.

  • Like 1

Share this post


Link to post

w  css id   # a w class rozpoczuna się . nazwe elementu

Share this post


Link to post
10 godzin temu, Salvation napisał:

Na daną, wyświetlaną stronę, a nie na cały dokument, ale cenna uwaga.

 

Pokaż kodowanie + opisy elementów w CSS.

 

No chodzilo mi o stronę ale po prostu z przyzwyczajenia do OnePage napisałem dokument

  • Like 1

Share this post


Link to post

źle ująłem, w css też id zmieniłem na css. Ale dobra skoro może być jedno id czyli jak na mojej stronie mam  ten środek

( div id="srodek" ) to pierwszy raz może występować za pomocą id a reszta class czy może wszystko za pomocą classy zrobić ?

(głównie chodzi o to miejsce z czerwoną belką)

Share this post


Link to post

class + "środek" możesz używać ile wlezie.

id + "środek" możesz użyć tylko raz.

 

Polecam ten artykuł, warto przeczytać. 

Share this post


Link to post
2 minuty temu, Grzegorz napisał:

@nico thx za artykuł, lecz teraz mam inny problem. A dokładnie z footerem, sami zobaczcie:  http://www.grzegorzpaluch.iwebt.pl/ .

Pozamieniałem na class i nagle taka magia się dzieje  

Zrób porządek w kodzie, a się naprawi! 

PS. Screeny rozciągają stronę.

Share this post


Link to post

A po co w <footer> position:absolute i w <div id="kodowanie"> margin: 0 0 0 16%?

Share this post


Link to post

@Salvation margin 16% po to by tekst znajdował się po środku strony od lewej strony bo tak to jest przy samej lewej ścianie (nwm jak to określić ;p), a co do abolute to przypadkiem wkradło się i to jest odpowiedz  na moje pytanie thx xD.

Share this post


Link to post

Tego się tak nie robi, no ale ok. Ucz się

Share this post


Link to post
<header>
  <div class="container">
    ...
  </div>
</header>
<main>
  <section>
    <div class="container">
      ...
    </div>
  </section>
  <section>
    <div class="container">
      ...
    </div>
  </section>
</main>
<footer>
  <div class="container">
    ...
  </div>
</footer>
header, main, section, footer {
  display: block;
}
header, section, footer {
  width: 100%;
}
.container {
  margin: 0 auto;
  width: 1200px;
}

 

Share this post


Link to post

@Salvation jaśniej ?  chodzi o to że powinienem skracać kod jak tylko mogę? 

Share this post


Link to post

Tak, ale głownie chodzi o to, że źle budujesz HTML i później opisujesz znaczniki. Teraz dąży się do wyśrodkowania wszystkich elementów. Jak zastosujesz to co ja, to nawet na dużych rozdzielczościach strona będzie na środku, a to co Ty masz, to im większy monitor tym większa przestrzeń na tekst.

Share this post


Link to post

@Salvationthx za poradę, jak ktoś ma jakieś to niech napisze z chęcią się uczę kodowania więc będę stosował się do nich. 

Share this post


Link to post

do zamknięcia

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  
×
×
  • Create New...