Skocz do zawartości
Pecetowicz Forum komputerowe

Ściśnięty obraz do połowy po odłączeniu zasilacza. ASUS TUF


Rekomendowane odpowiedzi

Po odłączeniu zasilania laptopa ASUS TUF Gaming FX504GM, dzieje się to, co widać na zdjęciu. Obraz jest ściśnięty do połowy i nie jest na całym ekranie. Print Screen wychodzi normalnie.

Wcześniej korzystałem z PC, więc nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania.

Próbowałem odinstalowywać sterowniki karty graficznej, lecz to nie pomagało. Nie posiadam już paragonu, więc chciałbym uniknąć reklamacji, a może przyczyna jest jakaś prosta.

Laptop to ASUS TUF Gaming FX504GM.

  • Intel Core i7-8750H
  • 16 GB (SO-DIMM DDR4, 2666MHz)
  • NVIDIA GeForce GTX 1060
  • Typ ekranu: LED, IPS
  • Przekątna ekranu: 15,6"
  • Rozdzielczość ekranu: 1920 x 1080 (FullHD)

Ściśnięty obraz do połowy. ASUS TUF Gaming FX504GM

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Założyciel

Witaj Piotrek. Pierwsza myśl to tak jakbyś coś było nie tak z ustawieniami rozdzielczości. Wygląda to trochę jakby był włączony tryb podziału ekranu na dwie części. 

Wejdź w ustawienia Windows (Win + I) wpisz Ekran. Sprawdź czy "Skala i układ" są poprawne. 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, SeNioR napisał:

Witaj Piotrek. Pierwsza myśl to tak jakbyś coś było nie tak z ustawieniami rozdzielczości. Wygląda to trochę jakby był włączony tryb podziału ekranu na dwie części. 

Wejdź w ustawienia Windows (Win + I) wpisz Ekran. Sprawdź czy "Skala i układ" są poprawne. 

Witam. Może mieć Pan po części rację, ponieważ, gdy zmieniam rozdzielczość ekranu lub jego orientację (podczas tej ,,usterki''), problem znika. Potem, gdy wracam do ustawień domyślnych tez jest ok. Wychodzi na to, że dzieje się tak jedynie podczas pierwszego odłączenia, po czym musze robi taki manewr. Dla pewności wysyłam zdjęcie skali i układu.

Przechwytywanie.PNG

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez -n3veR
      Cześć
      Potrzebuję pomocy odnośnie sterowników do karty sieciowej WiFi dla Asus A555L. Karta sieciowa obsługuje tylko WEP, WPA2 802.1x, a na routerze jest jak na złość WPA - niestety nie mogę z poziomu routera zmienić protokołu. Wszystkie kompy same się przestawiły, a ten jeden nie umie i nawet po wpisaniu poprawnego klucza, wywala błąd, że hasło jest niepoprawne. Na pokładzie posiada windows 8.1 jakby to miało jakieś znaczenie. Jak żyć?
    • Gość Adamek
      Przez Gość Adamek
      Po uderzeniu laptop Asus X550C z Windows 8 pokazuje tylko BIOS - jak naprawić?
      Intel® Celeron® 1007U
      Pamięć RAM: 4 GB

    • Przez Ariels
      Witam mam problem z laptopem, mianowicie laptop się nie wyłącza do końca. 
      Gdy daje Zasilanie/Zamknij system normalnie się wyłącza, tzw niebieskie ekran, zamykanie matryca gaśnie lecz laptop dalej pracuje. Po około 10 sekundach wentylator przestaje chodzić lecz dioda informująca o tym czy laptop działa czy nie, dalej świeci.  
      Teraz trochę informacji:
      Windows 10 64bit - wszystkie update porobione. 
      Asus X751L.  - więcej specyfikacji w google (wersja z prockiem i5 4gb i 840m
      Wszystkie sterowniki aktualne, laptop w miarę czysty (bez śmieci na dysku), skanowany antywirusem, czyszczony CClener'em. 
      Wstawiam zdjęcie na którym widać diodę informującą o pracy laptopa.  

       
      Plus dodam że raz na jakiś czas laptop wyłączą się prawidłowo, lecz najczęściej tak nie jest i muszę go resetować po przez przytrzymanie przycisku "Power". 
       
       
       
       
    • Gość ASUS
      Przez Gość ASUS
      Mam nietypowy problem z płytą główna Asus P6T Rev 1.01G zawiesza się przy informacji Video / inicjacji VGA. Startuje normalnie, wentylatory się kręcą. Posty początkowe przechodzą normalnie. Na ekranie pojawia się informacja o wersji Biosu Video i na tym ekranie ładowanie się zatrzymuje. Raz na kilka uruchomień, płyta przechodzi dalej i udaje się wejść do BIOSU.
      Nadmieniam że takie oczywistości jak Clear CMOS, oraz wymiana baterii na nową zostały wykonane.
      Próby wykonywane były na różnych pamięciach tj. Samsung 8GB, Kingston 8GB, Geil 2GB, Samsung 2GB, zarówno w single, dual jak i triple channel. Wypróbowałem 3 różne zasilacze Cooler Master 400W, Tagan 420 W i Chieftec 500W.
      Instalowane były 3 różne procesory I7 920 i Xeon E5645 i Xeon E5650. Mało tego próbowałem 4 różnych wersji BIOS-u. P6T w wersji 1408 i 1303, P6T SE w wersji 0908, oraz P6T Deluxe 2209.
      Za każdym razem efekt jest ten sam.
      Czy spotkał się ktoś już z podobnym problemem?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...