Skocz do zawartości
Forum komputerowe

Spadki wydajności przy GTA V (FiveM) duże spadki FPS.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w marcu 2020 roku postanowiłem wrócić do gry właśnie w GTA RP wtedy też FPS mi jakoś nie przeszkadzały z tego co pamiętam miałem 30-40 FPS czyli dość mało, ale jakoś mi to nie przeszkadzało grałem tak z miesiąc wtedy już czułem te lekkie przycinki postanowiłem, że musze dokupić troszkę więcej RAMU kupiłem wtedy HyperX Fury 2x4Gb 1866mhz i dodatkowo sformatować go. Przez jakiś czas gra chodziła bez zarzutu, ale po jakimś czasie znów zacząłem odczuwać tą małą ilość FPS. Wtedy na prawdę zaczęło mi to przeszkadzać i kombinowałem na wszelkie sposoby żeby to zmienić jakieś podkręcanie karty, ale nadal wszystko pozostawało bez zmian. Zobaczyłem wtedy ,że jedna ze starych kości RAM po prostu nie działa miałem w komputerze zamiast 16gb tylko 12 postanowiłem ,że dokupię jeszcze więcej kupiłem HyperX Fury 2x8Gb 1600mhz. Koło października z dnia na dzień komputer nie chciał się włączyć próbowałem go jakoś naprawić wymieniałem pastę, czyściłem przełączałem kable - nic to nie dawało nie miałem pomysłu postanowiłem oddać komputer do serwisu, który stwierdził, że jest to uszkodzony zasilacz wymienili go na SilentiumPC Elementum E2 550W i komputer działał dalej lecz jego osiągi w GTA RP dalej nie dawały mi satysfakcji wiedziałem, że da się z niego wyciągnąć dużo więcej.

Na początku roku 2021 kupiłem nowy dysk SSD ADATA XPG SX8200 Pro 512GB na M.2 wraz z adapterem, ponieważ płyta nie ma takiego wejścia. Kupiłem to z myślą o zainstalowaniu na nim systemu lecz nie udało się bios nie chciał zbootować. Z tego dysku zrobiłem wiec format komputera, zainstalowałem system na starym SSD, wymieniłem pastę na Thermal Grizzly Kryonaut i komputer chodził można powiedzieć identycznie. Zainstalowałem FiveM i GTA5 na nowo kupionym dysku, wszystko chodziło jak należy, ale tylko na początku. Działo się tak już wcześniej jak wszystko było zainstalowane na HDD, że gra chodzi na początku w 60 klatkach, ale gdy troszkę popracuje w grze zaczynają się spadki do 20-30FPS i po prostu komputer laguje nie dając możliwości do rozgrywki, wtedy też udało mi się podkręcić procesor do 4.6Ghz z bazowego 3.9Ghz komputer był stabilny i nic się z nim nie działo ale żadnych efektów w FiveM to nie przyniosło.

Ostatecznie dostałem do testu platformę opartą o intel core i5 2500k oraz Radeona RX 590 gaming od Gigabyte stwierdziłem, że najpierw podepnę samą kartę do starego kompa i można powiedzieć, że fps były takie same pomimo lepszej karty, a czasem potrafiły wyskoczyć jakieś dziwne duże białe kwadraty na ekranie. Działo się to tylko w GTA, w CS:GO karta działała idealnie. Postanowiłem, że przeniosę RAM, dyski i chłodzenie na nową platformę z intelem wraz z RX 590 efekt w GTA był podobny te same FPS dziwny obraz oraz wyskakujące białe kwadraciki. (zdjęcie w załączniku) Natomiast w CS FPS'y podniosły się o ponad 100FPS. Stwierdziłem, że wsadzie starego GTX 1060 na platformę z intelem. Grafika wróciła do takiej jaka była wcześniej nie wyskakiwały żadne kwadraciki FPS delikatnie się podniosły do 70-80, ale po włączeniu FiveM i GTA z każdą minutą rozgrywki FPS'y zaczęły spadać, a po kilku minutach gry wartość FPS wynosiła ponownie ~30 i znów zaczęło przycinać grę. 

Dodam, że formatowałem dysk C wraz z Windowsem, ale dyski na których miałem zainstalowane gry odpiąłem i podpiąłem z powrotem po formacie. Sprawdzałem temperatury karty graficznej i osiągały na jednej GTX 1060 3GB do max 60 stopni C. a RX 590 do 75 stopni. Oba procesory osiągały temperatury koło 65 stopni C. Przeinstalowałem sterowniki karty graficznej i nic to nie zmieniło.

Nie mam pomysłu co z tym faktem dalej zrobić jestem w kropce mam wrażenie, że próbowałem już wszystkiego, a zależy mi, aby GTA V mi działało, bo jest to jedyna gra, w która jeszcze gram.

 

Podzespoły starego komputera:

Procesor: AMD FX-6350
Płyta główna: Gigabyte 970A-DS3P
RamHyperX Fury 2x4Gb 1866mhz i HyperX Fury 2x8Gb 1600mhz
karta graficzna: GTX 1060 3 GB
Zasilacz: SilentiumPC Elementum E2 550W
Dyski: HDD SEAGATE 1TB ST1000DM003,

SSD ADATA XPG SX8200 Pro 512GB na M.2 wraz z adapterem na PCIE

Goodram CX 300 120GB SSD (dysk systemowy)

 

 

Podzespoły nowego komputera:

Procesor: Intel Core i5 2500K
Płyta główna: ASUS SABERTOOTH P67
RamHyperX Fury 2x4Gb 1866mhz i HyperX Fury 2x8Gb 1600mhz
karta graficzna: Radeon RX590 Gaming Gigabyte 8GB
Zasilacz: SilentiumPC Elementum E2 550W
Dyski: HDD SEAGATE 1TB ST1000DM003,

SSD ADATA XPG SX8200 Pro 512GB na M.2 wraz z adapterem na PCIE

 

Goodram CX 300 120GB SSD (dysk systemowy)

rx590.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem wciąż nierozwiązany? Dodaj swoją odpowiedź

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto. Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...