Skocz do zawartości
ShineWeb

Własny CMS :: Jak zacząć i parę innych pytań.

Polecane posty

ShineWeb

Witam,

Planuję dla swojego portfolio zrobić własny CMS, posiadam już lay,a. Zacząłem go kodować w html, jedynie rozszerzenie .php ale można kopiować wszystko itp. Teraz pytanie jak inaczej to zakodować ? Będzie tam panel logowania, rejestracja, newsy, prywatne wiadomości i coś jeszcze dodam.

Więc proszę o podpowiedzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Daniel

Możesz pogadać z włodziem.On pisał własne cms'y więc zna się na branży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ShineWeb
Napisano Autor tematu

xenos, też o tym myślałem, liczę na to, że jak wejdzie to się wypowie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ficu

My-eSerwis, do napisania czegoś takiego potrzebujesz znajomości PHP oraz umiejętności obsługi MySQL :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ShineWeb
Napisano Autor tematu

Flamaster, To wiem, Jako iż coś wiem, nie dużo ale coś to chcę się podszkolić, w końcu kiedyś spróbować napisać trzeba :)

Nie wiem czy opłaca się kupować książki czy coś.

Pytanie np przy ogólnym budowie cms,a to czy piszę go znacznikami

itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ficu

My-eSerwis, opłaca się kupować książki ;) ja osobiście mam helionu ;P. Wiadomo, że nie stworzysz na samym PHP silnika ;) musi być także HTML, czyli odpowiedź na powyższe pytanie tak :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ShineWeb
Napisano Autor tematu

Na początek zamierzam zakodować stronę w html, tzn mam funkcję inculde. Zacznie się od pliku instalacyjnego,Po instalacji zostaną wykonane zapytania do bazy, będzie plik konfiguracyjny. Jak zrobię ogólny wygląd to zacznę od skryptu rejestracji itp.

Czy dobrze to rozmyśliłem ? Oczywiście potem dojdzie panel admina itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kubaru

Jeśli chcesz to robić dla siebie to nie wiem po co Ci plik instalacyjny ;) Dodasz sobie od razu jakie chcesz tabele, bez marnowania czasu na pisanie pliku :) Jeśli nie będzie to duży CMS to możesz bawić się w include. Oczywiście możesz zrobić to na systemie szablonów, żeby oddzielić kod html od php, ale raczej nie opłaca się przy małym CMS. Musisz znać się trochę na php+ html+ mysql bo inaczej będzie ciężko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ShineWeb
Napisano Autor tematu

Kubaru, mam coś takiego jak na razie, ze adres plików ?page=np index, portfolio itp.

Jest 1 kod html główny pliki od np portfolio będą już np bez zaczynania

itp.

Kiedy skończę wystawię do oceny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Daniel

Na Twoim miejscu zacząłbym od wzorowania się na jakiś skryptach CMS np. Addbanners prosty, przejrzysty kod i wiele możesz się z tego nauczyć, a przy okazji pomoże Ci napisać własnego CMS'a. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ShineWeb
Napisano Autor tematu

Beosky, pobrałem go dzisiaj i się przyglądałem, oczywiście mi się przyda, skorzystam z niego raczej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Daniel

Najlepiej jak się na czymś wzorujesz, bo tak jak pisałeś masz niewielką wiedzę na temat czystego PHP + MYSQL, ale myślę, że sobie poradzisz. Radziłbym Ci nie robić pliku instalacyjnego do CMS'a, bo jest zbędny skoro ma być tylko dla Ciebie. Zacznij od projektu strony w HTML + CSS, a potem podepnij kod .CSS pod PHP. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlodziu

Beosky, powiedział co wiedział. a potem podepnij kod .CSS pod PHP

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michael2318

Nie zaczynaj od kodu html, bo to głupota...Zacznij od kodu .php i wszystko rób w jak największej prostocie (czyli zwykłe html-owe tabele). Zacznij od logowania na sesjach http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje . Podepnij to pod baze, i zrób po prostu panel logowania, potem podczas logowania filtruj dane przed atakami sqj injection i porównuj z bazą czy dane wprowadzone przez usera są poprawne, jeśli tak to przypisz mu sesje. Potem jak już będziesz miał logowanie to zrób sobie w tabeli z userami pole:

ALTER TABLE `tabela_z_userami` ADD `user_level` tinyint(1) NOT NULL DEFAULT '0';
Oczywiście dla siebie przypisz tam 1 i w kodzie odwołuj się do tego pola:
if ( $userdata['user_level'] == 1 )

{

    echo "Link do panelu admina";

}
I tak odróżniaj zwykłego usera od admina. Jeśli jest adminem (czyli user_level = 1) to udostępnij PA takiemu adminowi i jakieś inne pierdoły. Jak to będziesz miał to podziel sobie stronę na dwie części - góra i dół. Stwórz np. page_header.php i w nim cały wygląd, np.:
<?php

$body = '<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>





MOJA STRONA

';


echo $body;

?>

I masz przykładową "górę" teraz dorzucasz w kodzie przed wszystkimi tabelami i innymi pierdółkami include albo require-once i header z głowy. Teraz page_footer.php (stopka):

<?php
$body = '

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlodziu

Michael2318, wg twojego uznania potem musisz jeszcze raz pisać kod HTML, moim zdaniem lepiej jest już wszystko robić tak jak powinno być

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ShineWeb
Napisano Autor tematu

wlodziu, czyli najpierw kod HTMl+CSS a potem PHP+MYSQL ?

Czy tak jak napisał Michael2318, zrobić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Daniel

My-eSerwis, jak Ci wygodniej. Lepiej, abyś zaczął od HTML + CSS.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Schedo

wlodziu, jeśli można się zapytać to z czego czerpałeś wiedzę na temat PHP i MySQL?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Daniel

Schedo, soorki, że się wtrącę, ale polecam książke vademecum profesjonalisty php + mysql wydawnictwa Helion.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pikuś

Najlepsze książki są z heliona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
root
wlodziu, czyli najpierw kod HTMl+CSS a potem PHP+MYSQL ?

że tak będzie, portfolio następnie phpBB by Przemo może portal.php jest coś, co zawsze jest porftolio portal i cms lub bardziej ważne forum.

portal.php nie może wejść index.php jest ważny wejść my eserwis (np. PROFTOLIO lub forum) zmiena index.html.

Czy tak nie ? sam nie wiem : ))

Pozdrowienia :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Daniel

esastro, nie można wgl. zrozumieć co piszesz. :roll:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ShineWeb
Napisano Autor tematu

esastro, o co ci chodzi ? bo nie zrozumiałem :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
root
esastro, o co ci chodzi ? bo nie zrozumiałem :D

esastro, nie można wgl. zrozumieć co piszesz. :roll:

No i sam wiem.

już nic.

nq ; (

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
×
×
  • Utwórz nowe...