Skocz do zawartości

Zamiana parametru GET w .htaccess na przyjazne linki


Gość Khyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Publikujesz jako gość. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Podobna zawartość

    • Aby strona wczytywała się szybciej należy skompresować wszystkie pliki, które przeglądarka musi pobrać.

      Do tego celu będzie nam potrzebny plik .htaccess, możemy utworzyć go za pomocą programu Notepad++ lub Notatnika.

      Po utworzeniu pliku (.)htaccess dodajemy następujące linie:
      <ifModule mod_gzip.c> mod_gzip_on Yes mod_gzip_dechunk Yes mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$ mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$ mod_gzip_item_include mime ^text/.* mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.* mod_gzip_item_exclude mime ^image/.* mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.* </ifModule> Oczywiście jeśli przeglądarka nie obsługuje kompresji, wysłana zostanie zwykła wersja.

      Na końcu należy sprawdzić czy faktycznie kompresja działa poprzez stronę Check Gzip (& Brotli) Compression


      Jeśli jednak nie możesz użyć tego modułu, wstaw w pliku .php linię:
      <? ob_start("ob_gzhandler"); ?>
    • Witam. Postanowiłem uczyć się PHP itd., a najlepiej wg mnie uczyć się w praktyce, więc zacząłem pisać sobie stronę. Część HTML i CSS skończyłem, więc teraz zaczynają się niewiadome i czarna magia. 
      Zawsze mnie zastanawiało jak wygląda struktura strony gdzie są skrypty PHP wczytywane z bazy danych i zewnętrznych plików (newsy, komentarze itd.). Więc, nie wiedząc kompletnie nic, przerobiłem index.php na stronę gdzie wszystko jest includowane z zewnętrznych plików (header.php, navigation.php, news.php [co obecnie robi za treść strony głównej] i footer.php). I w zasadzie nie wiem jak to poprawnie rozwiązać. Myślałem, by może czymś co znam pod nazwą $_GET przeładowywać treści index.php, że np. kliknięcie w link "Regulaminy" zamieni include news.php w include regulamin.php czy coś, ale tak jak mówię, niewiele się na tym znam. 
    • czesc, potrzebuje pomocy przy pliku .htaccess do strony www podpiąlem certyfikat ssl lecz tylko na domene bez przedrostka www, gdyz w lets encrypt mialem problem.
      sytuacja wyglada tak ze gdy wchodze na strone po przez:
       - domena.pl
      - https://domena.pl
       - www.domena.pl
       
      wszystko dziala dobrze ale gdy proboje wejsc na strone po przez:
      - https://www.domena.pl

      wtedy pojawia sie komunikat"Połączenie nie jest bezpieczne"

      .htaccess
      RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\. RewriteCond %{HTTP_HOST} ^https://www\. RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
    • Witam, postanowiłem zabezpieczyć pewien folder na mojej stronie (www.lubel.cba.pl), folder nazywa się strefa51 i znajduje się w głównym katalogu. W celu zabezpieczenia edytowałem plik .htacess na:
      DirectoryIndex index.html ErrorDocument 400 http://lubel.cba.pl/blad.html ErrorDocument 401 http://lubel.cba.pl/blad.html ErrorDocument 404 http://lubel.cba.pl/blad.html ErrorDocument 500 http://lubel.cba.pl/blad.html AuthName \"Strefa zaszyfrowana\" AuthType Basic AuthUserFile /home/users/nazwakonta/public_html/strefa51/.htpasswd AuthGroupFile /dev/null require valid-user Natomiast w folderze /strefa51 utworzyłem plik .htpasswd z użytkownikami i wygenerowanymi hasłami, oraz plik wiraz.html; jednak po wejściu na stronę pokazuję błąd 404. Mogę prosić o pomoc?
    • Witajcie
       
      Otóż tworzę stronkę opartą na PHP. Pobieram za pomocą $_GET id posta (wcześniej walidując dane). Link wygląda tak:
      localhost/mypage/view.php?id=1 A chciałbym aby mój link wyglądał tak:
      localhost/mypage/view/tytul-mojego-posta-234192 Wydaje mi się że .htaccessem chyba nie uzyskam takiego efektu.

      Według mnie pozostaje w bazie stworzyć kolumnę z przygotowanym linkiem(jak wyżej) linkiem a następnie stworzenie własnej funkcji która będzie explodowała link na osobne części i pobierała tylko tą ostatnią i szukała w bazie. Co myslicie o takim rozwiązaniu? Może znacie jakieś inne?
  • Najnowsze tematy

  • Ostatnio rozwiązane

×